Столична община призна: без нов план, лифтовете на Витоша не мога да бъдат ремонтирани

  29 Април 2022, 14:24     2931     3   
     


Снимка: Новият план за управление на природен парк Витоша е готов от 7 години, но Министерството на околната среда и водите отказва да го приеме

Вчера Главният архитект на Столична община се оплака, че планът за управление на Витоша не позволява ремонти и модернизацията  на лифтовете в парка.

Здравко Здравков смята, че действащият от 2005 година план е много рестриктивен и не допуска изграждане на нови съоръжения. Той добави, че среща сериозна съпротива и неразбиране, че планът трябва да се коригира, защото блокира всички намерения на Столична община да се подновят Княжевският и Драгалевски лифтове.

"Направиха се доста опити за управление на този План, но винаги се среща сериозно неразбиране в необходимостта да бъде коригиран, така че да може да се развива планината по начин, който да е екологичен и да дава възможност лифтовете да бъдат ремонтирани.

Имаме от едната страна План, който ни е казал какво може и какво не може, от друга страна е желанието на Столична община да се стартират действия, които да дадат възможност и Княжевският, и Драгалевският лифт да бъдат ремонтирани" коментира Здравков пред БНР.

Природен парк Витоша всъщност има изготвен, но все още неприет 7 години, нов План за управление

През 2014 година започна разработване и актуализацията на изтичащият план за управление на парк Витоша. Той е приет през 2005 година и е със срок на действие от 10 години, тоест е изтекъл в края на 2014 г.

На 30 октомври 2015 година готовият нов и актуализиран план за управление на Витоша е предаден от възложителя - Дирекцията на природен парк Витоша, за одобрение в Министерство на околната среда и водите. За изготвянето му са платени 600 хиляди лева.

От тази дата вече 7 години планът отлежава в министерство на екологията.

Основната причина той да не се одобри от Министерски съвет е острата реакция на екологичните зелени организации. Те бяха много разочаровани, че не успяха да спечелят обществената поръчка за изготвянето му и всячески бойкотираха плана. Недоволството на зелените е, че в новия план, освен мерки за съхранение  на природата и запазване на двата резервата Бистришко бранище и Торфено бранище, се допуска и възможност за подмяна и модернизация на лифтовете на Витоша.

Отделно новият план позволява ремонт на съществуващият сграден фонд в парка -  хотели, хижи, заведения и почивни станции, но без да се увеличава капацитета им като леглова база и места за хранене.

Зелените настояват още да се направи допълнителна екологична оценка на плана. Тук обаче е много важно да се каже, че план за управление на защитена територия, какъвто е Природен парк Витоша, всъщност е екологичен документ. Той определя нормите и режимите тези територии.

Отделно новият план задължава за всяко съоръжение, независимо дали е ремонт на сграда или подмяна на лифт, да се прави екологична оценка и оценка за съвместимост със зоните по Натура. Процедури, които са незаобиколими. Такива са разпоредбите в плана и Закона за защитените територии.

Липсата на законово изискване и необходимост от екологична оценка на новия план за управление на Витоша се доказва от следния факт. На 30 декември 2021 година Министерски съвет, с Решение 894, утвърждава плана за управление на парк Българка. Цената е 2,6 милиона лева - 4 пъти повече от този на Витоша. Той е изработен от екип с ръководител настоящият зам. министър на екологията Тома Белев. Планът на Българка няма екологична оценка, въпреки че през парка минава обходният път на Габрово и тунела под Шипка, и има сериозно засягане на околната среда и местообитанията.

От това решение става ясно, че няма нито законово основание, нито логика в единия случай да се изисква екологична оценка, а в другия не.

 Главният архитект на Столична община и кметът Йорданка Фандъкова би трябвало да знаят, че новият план за управление на Витоша е готов, преминал е и е приет на публични обществени обсъждания. Единствено остава да бъде одобрен от Висшият експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ в Министерство на околната среда и водите и утвърден с решение на Министерски съвет, както е процедирано с плана на парк Българка.

Не е добре за управляващите, ако се окаже, че планът на парк Българка е приет, защото Тома Белев е станал зам. министър на екологията. Ако е така, това ще е изключително лош знак, че върховенството на закона зависи от властовите възможности на определени персони с политическо влияние.


     

дедо13.05.2022 г., 13:35 ч.

Белев ли беше великият "специалист", който остави короядът да съсипе гората във Витоша, чак до Алеко? Ако да, да възстанови щетите, пък тогава да ни дава отново акъл.

Славов 30.04.2022 г., 09:32 ч.

Фандъкова трябва да бъде замеряна с камъни ,че 12 години блокираше оправянето на Витоша.

Алекс29.04.2022 г., 17:37 ч.

А кой е виновен да няма нов план за Витоша? Не е ли един олигарх с червени бузи като Иво Прокопиев, който се крие зад познатите псевдо-зелени физиономии на Тома Белев и Борислав Сандов, които сега е инсталирал да си играят на министри?!?