Турци, китайци, италианци и българи се очаква да строят жп магистрала Тракия

  30 Януари 2019, 13:30     3653     0   
     


В началото на следващата седмица ще стане ясно кой ще строи участъка между Елин Пелин и Костенец от т.н. жп магистрала Тракия.  Новата отсечка ще позволява влаковете да се движат със скорост до 160км/ч. Индикативната стойност на проекта е 1.024млрд. лв. без ДДС, а финансирането е от Европа.

Отсечката е част от жп линията София – Пловдив. Проектът е по оперативна програма "Транспорт" и за него отговаря Национална компания "Железопътна инфраструктура". Участъкът е с дължина 51 км, като включва 20 км тунели и 23 моста и виадукти с обща дължина 3 км, като се предвижда и обновяване на пет жп гари по пътя.

Участъка е разделен на три лота:

Първият е Елин Пелин – Вакарел с индикативна стойност е 554,1 млн. лв. Вторият участък  от Вакарел до Ихтиман е с индикативна стойност 116,154 млн. лв., а третия от Ихтиман до Костенец с прогнозна цена 354,045 млн. лв.

Голямата стойност на проекта привлече много кандидати. Сред тях са италиански, китайски, турски, румънски, полски и гръцки компании. Българските фирми кандидатстват основно в обединения. В петък са били отворени офертите, като големите фаворити са турски, италиански и китайски фирми.

Търгът беше обявен през миналото лято, но обжалвания забавиха процедурата с осем месеца. Очаква се в началото на следващата седмица да стане ясно кои фирми са избрани да строят отсечката.