Турция строи една от най-големите слънчеви централи в света

  22 Март 2017, 16:57     1496     0   
     


В Турция приключи търг за строителството на най-голямата слънчева електроцентрала в страната – в провинция Коня. Тя ще е сред най-големите слънчеви централи в света с установена мощност от 1000 МВт. Инвестицията се оценява на сумата от 1.3 млрд. долара.

Търгът бе спечелен от консорциум между южнокорейския производител на слънчеви панели Hanwha Q Cells и турската компания Kalyon Enerji, отбелязва PV-magazine.

Електроенергията, произвеждана от слънчевата централа, ще се продава на фиксирана цена, равна на 0.0699 долара за 1 кВтч, като стартовата цена на аукциона е била 0.08 долара за 1 кВтч.

Победителите в търга получават и 15-годишна гаранция за продажба на електроенергията по тази цена, без какъвто и да е валутен риск, отбелязва министърът на енергетиката на Турция Берат Албайрак.

През следващите 21 месеца трябва да бъде построена фабрика за соларни модули. Самата слънчева електроцентрала трябва да започне работа в рамките на 36 месеца.

Фиксираната според резултатите от търга цена е достатъчно ниска, но не и рекордна в световен мащаб и като пример се посочва Дания. В случая с Турция обаче в цената на електроенергията са отчетени и инвестиционните разходи. През следващите месеци в Турция се очаква провеждане на още един търг за слънчева електроцентрала с мощност 1 ГВт.

Източник: http://www.economic.bg