Училище във Велико Търново ще се издържа с трюфели

  16 Септември 2019, 14:31     6010     0   
     


Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново започна учебната година с нова ферма за трюфели. Идеята за отглеждането на скъпите гъби се заражда преди 3-4 месеца, когато ученици намират саморасли трюфели в двора на училището.

„Друго училище учеше при нас и спортистите от другото училище намират три гъби, и ги продават за 350 лв. И всъщност, аз не съм знаела за това нещо. Слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина двора е пълен с трюфели – черни и бели. То, беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: Г-н министър, в нашият двор е пълно с трюфели. Но човек, като си е роден с късмет”, разказа пред Нова директорът на гимназията Нели Николова.

Мълвата за самораслите гъби бързо се разнася бързо и в училището започват да се появяват търсачи на скъпите трюфели.

„И тук започнаха да се появяват хора с каруци, най-различни идваха с чапи и лопати и започнаха да дълбаят в двора. И това ни накара ние да помислим, как да си защитим територията” разказва още Нели Николова.

Това мотивирало директорката да кандидатства за проект в Министерството на образованието и науката.

Министерството подкрепя идеята и дворът на училището е заграден и почистен. Назначава се денонощна охрана. Трюфелите си имат и куче пазар на име Рекс. Очаква се до няколко седмици училището да се сдобие и с куче обучено да търси трюфели.

Търсенето и отглеждането на гъбите е поверено на еко клуба на училището. С печалбите от продажбата на гъбите училището ще закупува нови компютри и техника.