В Англия апелират ветеринарите да дарят респираторите си на болниците

  26 Март 2020, 14:13     5533     0   
     


Националната здравна система в Обединеното кралство (NHS) отправи апел към ветеринарите в страната да дарят временно респираторите си на болниците. Молбата е направена заради очаквания недостиг на респираторни апарати.

По изчисления на NHS в Кралството има между 300 и 400 респиратора за животни. Тези, които са създадени за обдишване на животни по-големи от кучета и по-малки от коне, могат да бъдат използвани за хора.

От Кралския колеж по ветеринарна хирургия и Асоциацията на ветеринарните анестезиолози вече са се включили в намирането на животински респиратори и кислородни концентратори, които са подходящи за хора, или могат да бъдат модифицирани и използвани в краен случай.

„В момента ветеринарните клиники и асоциации са затрупани от служители на NHS, които ни приканват да предоставим апаратите с думите „в края на деня, ако има недостиг, или ще използваме тези апарати или пациентите ще умират“ коментира Д-р Кати Мърфи, член на Асоциацията на ветеринарните анестезиолози.

От английската компания „Vetronic”, която произвежда ветеринарни респиратори за малки животни, съобщиха, че техните респираторни апарати могат да бъдат пригодени за хора. Това отнема около ден сподели Кийт Симпсън, директор на компанията.

„Мисля, че те ще свършват адекватна работа. Едва ли ще са на същото ниво като човешките, но в такава кризисна ситуация, те могат да бъдат използвани“ коментира Симпсън.