В Германия работят 14 въглищни централи

  12 Март 2023, 17:42     4718     1   
     


Общо 14 въглищни електроцентрали, както и една електроцентрала, използваща минерални масла, произвеждат електроенергия в Германия, след като правителството разреши търговската им експлоатация, съобщи германската Федерална агенция за управление на мрежите, цитирана от ДПА и БТА.

Централите или са били повторно включени към електроенергийната мрежа на страната, или изобщо не са били затваряни на фона на неотдавнашната газова криза, показва преглед на сектора, изготвен от агенцията. Неин говорител заяви, че понастоящем няма планове за прекратяването на експлоатацията им.

Наредба на федералното правителство разрешава продажбата на електроенергия, генерирана от резервни мощности, които използват каменни въглища или петрол, до края на март 2024 г.

Дали производството на електроенергия, генерирана от тези централи, е икономическо оправдано зависи, наред с други фактори, от текущите цени на електроенергията на едро. Мярката цели и да изтласка природния газ от пазара като източник на електроенергия.

Според Федералната статистическа служба "Дестатис" една трета от електроенергията, произведена в Германия и подадена към националната електропреносна мрежа миналата година, е била от електроцентрали, работещи с въглища. Съответният дял през 2021 г. е възлизал на 30,2 на сто.

Около 60 на сто от въглищната електроенергия е генерирана от кафяви или меки (битуминозни) въглища, а останалите 40 на сто - от черни въглища. Кафявите въглища имат по-ниска енергийна калоричност от черните въглища и освен това са с по-високо съдържание на въглероден диоксид.

Делът на природния газ в производството на електроенергия в Германия е спаднал до 11,4 на сто през 2022 г., в сравнение с 12,6 на сто през 2021 година.


     

Стоян13.03.2023 г., 17:43 ч.

В Германия - може, тук не може заради "зелената" мафия на Тома Белев и Иво Прокопиев!