Върнаха в българската природа трите мечета спасени край язовир Доспат

  07 Май 2019, 15:22     4331     0   
     


Трите мечета, които бяха спасени преди около година до язовир Доспат бяха пуснати в българската природа. Мечетата са освободени в Национален парк Централен Балкан при съвместна акция на Министерство на околната среда и водите и Четири лапи.

След като бяха спасени миналата година близо до язовир Доспат, мечетата Радостина, Митко и Йонас прекараха една година в спасителния център за мечки сираци „Арктурос“ в Гърция, където по специална програма бяха научени да оцеляват в дивата природа.

Според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са достигнали възраст и размери, подходящи за връщането им в естествената им среда. Мястото, на което мечетата бяха освободени, беше определено от експертите от двете страни, като то отговаря напълно на изискванията за успешна реадаптация на мечетата - попада в границите на резерват.

След десетчасовото им пътуване от Гърция до България, на трите мечета бяха поставени специални нашийници с GPS предаватели, които ще позволяват да бъдат проследявани от експертите и бяха освободени в природата.