Ваучери за почивка – единствената надежда за спасяване на туризма

  28 Юли 2020, 22:32     3773     1   
     


Хотелите по българското Черноморие продължават да изпитват трудности, а мечтата за спасение на сезона все повече се отдалечава.

Въпреки че през почивните дни обстановката по летните курорти изглежда добра, то през делниците, повечето от тях пустеят без милионите чуждестранни туристи.

Пример за това е най-посещаваните ни курортни комплекси Слънчев бряг и Златни пясъци.

Там над 70% от хотелите стоят затворени без перспектива да отварят, а тези, които работят, са запълнени между 10% и 30%. Плажовете са, в голямата си част, празни през делничните дни, като през уикенда се наблюдава по-голяма заетост благодарение на гостите от България.

Без по-сериозна стратегия за справяне с кризата браншът е обречен.

На фона на това, все по-наложително изглежда правителството да преразгледа мярката, от която се отказа преди месец – туристическите ваучери.

Такива бяха предложени от представителите на ВМРО. Предложението бе на всеки български гражданин, който е плащал осигуровки за поне 8 месеца през 2019г., всички пенсионери и всички ученици, да получат ваучери на стойност до 100 лева, които да могат да използват в хотели из България.

Туристическия бранш има нужда от сериозна финансова инжекция, след като месеци хотелите останаха затворени, а сега те са предимно празни. Без подобни стимули на потреблението, кризата в курортите ще се задълбочи все повече.

Освен, че ще помогне на бранша, подобна мярка би имала и позитивни ефекти върху месните производители и търговци, защото при повече туристи неминуемо ще има и повече потребление.

Но тези ваучери едва ли ще са достатъчни за сектора, който генерира над 12% от брутния вътрешен продукт на страната, а в него работят над 200 000 души.

Въпреки че държавата прие 35 евро субсидия за седалка в чартърен полет, те все още се броят на пръсти, а основните посетители на България ги няма.

Без английски, европейски и руски посетители туристическия бранш просто няма как да се справи с кризата.

Едно от най-значителните искания на сектора сякаш вече месеци остава незабелязано от българските институции. Това са електронните визи за Русия и трети страни.

Такива визи вече бяха приети в редица европейски държави, като Гърция и Кипър.

Те значително ще улеснят идването на Руски туристи, когато това бъде разрешено от властите в двете държави.

Според бранша на фона на неяснотата в целия свят, подобно решение би улеснило и привлякло туристите от Русия и трети страни, които искат да почиват, но все още не са избрали дестинация.

За спасяване на летния сезон остава малко повече от месец, а институциите трябва да се вслушат в гласовете на бранша, за да се спаси туристическия сектор, доколкото може.


     

Антон29.07.2020 г., 22:25 ч.

Ако се раздадат безплатни ваучери за почивка ще се спаси българският туризъм.И не само той. Зеленчуко производители,мандри,месарници и тн и тн.Само това може да компенсира липсата на чужденци .

 


Последни

Новини

10 храни, които разреждат кръвта(Галерия)

   22 Ноември 2020   12185    0