Вече ще могат да се отглеждат само до 3 домашни прасета за лични нужди

  05 Септември 2019, 18:32     13135     0   
     


Максималният брой на домашните свине, отглеждани за угояване, ще бъде намален от пет на три, информира Нова. Това предвиждат част от мерките за биосигурност, които се очаква да бъдат приложени у нас заради разпространението на Африканската чума по свинете.

Очаква се правилото да влезе в сила до края на годината съобщи в Народното събрание министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

"Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това чувствително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата. За нас е важно и в трите вида стопанства да има съответните нива на биосигурност, така че епизоотичният риск да е минимален", коментира министърът.

Очаква се всички мерки за биосигурност на стопанствата да бъдат изготвени до края на месеца.

Министър Танева обясни, че пикът на болестта е през лятото, а мерките се взимат са да може да през следващото лято да бъде избегната ситуацията от тази година. Целта е през 2020г. всички домашни прасета да отговарят на мерките за биосигурност.

Тя коментира и случаят на африканска чума в село Голямо Враново, където трябва да бъдат умъртвени 1000 свине майки и още 3600 малки прасета.

"Информирали са ни, че в понеделник следва да приключат", каза министърът.


     

Последни

България

Кметът на село Ярлово спирал водата на Перник

   15 Януари 2020   6264    0