Виена дава ваучери за ресторант, a София нищо

  14 Май 2020, 16:53     2213     0   
     


Снимка: Почти 1 милион ваучери ще бъдат раздадени във Виена

През юни на жителите на Виена ще бъдат раздадени ваучери по 25 евро за едно посещение на ресторант, за да бъде подпомогнато възстановяването на ресторантьорския бизнес след пандемията. Това съобщи днес кметът на австрийската столица Михаел Лудвиг, цитиран от ТАСС.

"От средата на юни започваме кампания, според която всички домакинства във Виена ще получат ваучер за виенски ресторант (25 евро за един човек, 50 евро за семейство от няколко души)", написа в Туитър градоначалникът. Той уточни, че целта е да бъде оказана подкрепа на местните ресторантоьори и заведения.

Лудвиг добави, че ресторантьорството във Виена е важен сектор за икономиката: 6000 компании с 60 000 служители създават 1,45 милиарда евро добавена стойност.

За 15 май в Австрия е насрочен третият етап от отмяната на ограниченията, въведени заради коронавируса. Предвидено е отварянето на ресторанти, кафенета и барове.

Няма да е лошо и нашите управници да вземат пример от чуждестранните си колеги. Йорданка Фандъкова, като кмет на град София, не е предприела особени мерки за подпомагане на бизнеса в столицата и за облекчаване ежедневието на софиянци. Министърът на туризма пък - Николина Ангелкова все още не е предложила адекватни спешни мерки как държавата наистина ще подкрепи сектора. Решенията и са по-скоро общи и без конкретика, като усилено набляга на черната статистика, че повечето компании в българския туристически сектор очакват загуби между 50% и 100%. Само с по-евтини нощувки не става, а плажовете по Черноморието рискуват да останат празни и този летен сезон.