В Министерски съвет внесоха петиция с почти 9000 подписа за закупуване на медицински хеликоптер

  10 Февруари 2020, 18:28     3986     1   
     


Доброволци внесоха в Министерски съвет петиция с почти 9000 подписа за закупуване на медицински хеликоптер в страната. Припомняме, че страната ни е единствената в Европейския съюз, което не разполага с подобна техника. Миналата година последният подобен, който беше собственост на частна компания, бе продаден.

Преди две седмици, хеликоптерите, които бяха осигурени за Световната купа по ски в Банско, спасиха български алпинист пострадал в Рила, което възроди дискусията за нуждата от подобна техника. Според спасителите, хеликоптерът е спестил четири часа на екипите при операцията.

„Поводът за създаването на петицията беше състезанието в Банско и спасяването на алпинист в Рила от словашки екип. Ако в момента имахме хеликоптер, още първият ден можеше да намерим бедстващите в Стара планина. Вероятно вече е твърде късно”, заяви в „Здравей, България” инициаторът на петицията Владимир Христовски.

В България подобни хеликоптери могат да кацат на 6 площадки, намиращи се в четири града в София, Варна, Бургас и Панагюрище.

„Получих и много писма. Голяма част от хората, които ми писаха имат загинали или пострадали близки, което ги мотивира да участват в петицията. Трябват ни поне 4 въздушни линейки. Ако се случат инциденти на няколко места, един хеликоптер отново няма да е достатъчен. Времето за реакция при въздушните линейки се скъсява много. Хората се дразнят от това, че държавата е готова да даде 55 милиона за правителствен самолет, но нямаме медицински хеликоптер”, каза Христовски.

В края на миналата година стана ясно, че са осигурени 20 млн. лв. по оперативна програма Региони в растеж за закупуването на спасителни хеликоптер, а България се очаква да се сдобие с първия си подобен до края на годината.


     

Иванов11.02.2020 г., 15:55 ч.

Държавата вече можеше да има минимум 2 медицински хеликоптера, ако не раздаваше пари на всички и за щяло и нещяло... Само на "зелените" мошеници като Тома Белев са раздадени обществени поръчки за над 13.5 млн. лв. през последната година!?!