Водите около Фарьорските острови отново почервеняха заради лова на китове

  20 Юли 2020, 14:36     17121     0   
     


Над 300 китове и делфини бяха убити на Фарьорските острови, след като правителството даде начало на ежегодния лов на китове.

Началото на силно критикувания по цял свят ловен сезон беше обявено на 15 юли от местния министър на риболова Якоб Вестергаард.

До сега 252 гринди (вид малък кит) и 35 белостранни делфини са били убити.

Събитието ежегодно предизвиква негативна вълна по цял свят, като стотици неправителствени организации са се обявили против „варварския лов“.

„До красивото семейство гринди, което беше брутално убито на Фарьорските острови - приемете нашите най-искрени извинения. Ние ще продължаваме да се борим, за да сложим край на този кървав спорт. Почивай в мир красиво семейство“ написаха в „Туйтър“ от организацията за защита на морските обитатели ORCA.

Въпреки това правителството на Фарьорските острови, които са автономна територия на Дания, подкрепя събитието. Аргументите са, че популацията на гринди около островите е над 100 000, а видът не е застрашен.

През 2014г. организацията „Sea shepherd” се опита спре лова на китове, отдалечавайки морските бозайници от бреговете на островите с помощта на моторници. Това провокира местната власт да забрани достъпа на лодки на организацията във водите на Фарьорските острови.

Според официални данни всяка година, като част от традицията, около 800 гринди и делфини биват убити. Рибарите примамват морските бозайници близо до брега, където ги обграждат с лодки и ги ловят.


     

 


Последни

България

Откриха 4 тона пестициди близо до Червен бряг

   04 Август 2020   112    0