Ядливи торби за пазар ще се борят с отравянето на животни с пластмаса в Япония

  21 Октомври 2020, 12:40     4107     0   
     


Снимка: В една от местните банки също вече използват "безопасните за елени" торби

Японските елени от Нара се считат за национално богатство в страната на изгряващото слънце. Тяхната популярност привлича милиони туристи, които обаче създават сериозна опасност за животните с отпадъците, които изхвърлят.

Миналата година в корема на елен бяха открити над 4 кг пластмаса, а случаите на животни, загинали заради отравяне с пластмаса, се увеличават. Това провокирало местното население в Нара да потърси решение на проблема.

Такаши Накамура, който е управител на завод за хартия в града, намерил такова. Компанията му изобретила нов вид чанти за пазар, които са направени от хартия и оризови трици и са безопасни за елените.

Торбите изпитани и в Националната лаборатория за изследвания на храните, от където са потвърдили, че са безопасни за елените, ако ги погълнат.

Създателят им се надява, че изобретението му може да се използва и на други места, където имат подобни проблеми.

Новите пазарски чанти струват 95 цента и вече се предлагат в няколко местни аптеки и супермаркети, както и в бюрото по туризъм в Нара.

Нара е малък град в окръг Кансай, който между 710г. и 794г. е бил столица на Япония. Населението му е 360 000 души, а в него живеят около 1200 петнисти елена, които се разхождат свободно из града и парковете му. Животните за защитени със специален закон и се смятат за национално богатство на Япония.