За първи път от 3000 години - тасманийски дявол се роди в континентална Австралия

  28 Август 2021, 13:49     8937     0   
     


Снимка: През октомври 2020г. 13 двойки тасманийски дяволи бяха пуснати в резервата Барингтън в опит видът да бъде реинтродуциран в континентална Австралия.

Бебе тасманийски дявол се роди в континенталната част на Австралия за първи път от 3000 години. Новината съобщиха от фондацията „Aussie Ark“, която от години работи за завръщането на вида в Австралия.

Седемте бебета са се родили в границите на резервата „Барингтън“ и са наследници на 13 двойки дяволи, които в края на 2020г. бяха преместени в континентална Австралия от остров Тасмания. Малките ще прекарат около 4 месеца в торбите на майките, докато се развият достатъчно, за да ги напуснат.

Тасманийският дявол се завърна в Австралия след 3000 години отсъствие 

Така само година и половина след като тасманийският дявол заживя в Австралия за първи път от 3000 години, учените са обнадеждени, че дяволът може да се завърне за постоянно на континента.

„От 10 години работим неуморно, за да върнем дяволите в дивата природа в континентална Австралия и се надяваме, че това е началото на една стабилна популация“ коментира директорът на „Aussie Ark” Тим Фолкнър.

Тасманийските дяволи са били широко разпространени в Австралия до преди малко над 3000 години, когато кучетата динго започват да разнасят т.н. дяволска туморна болест на лицето. Заразата унищожава над 90% от популацията на животните, като единственото незасегнато място остава остров Тасмания, където видът се съхранява до днес. Днес на острова живеят около 25 000 тасманийски дявола.

Учените смятат, че при успешно завръщане на континента, тасманийският дявол ще допринесе за контролиране на популациите на гризачи и дребни бозайници. В Австралия имат огромен проблеми с кенгурата и зайците, които са се превърнали във вредители, заради безконтролното си размножаване, в резултат от липсата на хищници.

Как зайците завладяха Австралия

От друга страна тасманийските дяволи са от групата на т.н. „чистачи в природата“, хранейки се както с месо, така и с мърша и останки от животни.