Как зайците завладяха Австралия

  02 Февруари 2019, 18:20     14410     1   
     


В продължение на повече от 150 години, Австралия е измъчвана от огромната популация зайци. За пръв път донесени от английски заселник като ловен обект през 1859 г., популацията на европейския заек скоро експлодирала до почти 1 милиард, което значително допринесло за пораженията върху околната среда и изчезването на някои местни видове.

Зайците са внесени в Австралия за първи път през далечната 1788г. с първите заселници. През първите десетилетия те са отглеждани за храна, основно в клетки.

Всичко това се променило, когато през 1859г. англичанинът Томас Остин решава да пусне 24 заека в природата. Остин е бил голям привърженик на лова, а липсата на дребен дивеч за обстрелване го е накарало да поръча 24 заека от различни породи от племенника си в Англия. Само десет години след като англичанинът пуска зайците в дивата природа, популацията е толкова голяма, че годишно се убиват по повече от 2 000 000 заека, а това не води до намаляване на броя им. Много учени смятат, че именно кръстосването на няколко различни вида е довело до създаването на нов вид заека, който е бил идеално приспособен за условията в Австралия.

В Австралия започва истинска война срещу зайците, които опустошават огромни земеделски площи. Популациите на много видове растения, дървета и дребни бозайници намаляват драстично в резултат от инвазията им.  През 1901г. правителството взима решението да изгради повече от 3000км огради за да се опитва да спре експлозията на популацията и да ги изолира във щата Виктория. Трите огради обаче не успяват да се справят с проблема поради две причини – във времето, което отнема да се изградят оградите, популацията на зайците вече се е пренесла и в други щати, а също така зайците без проблем изкопават тунели под оградата.

В години между 1920г. и 1950г. в Австралия се опитват да разработят болест, която да ограничи популацията на зайците. Правени са много опити, всички от тях без особен траен ефект върху броят на зайците. Така през 1950г.  властите в Австралия взимат решението да пуснат в природата миксоматоза – болест, която засяга само дребните бозайници. Ефектът е огромен – само за няколко години броят на зайците намалява от 600 милиона до 100 милиона.

Зайците обаче започнали да развиват имунитет към вируса, като през 2000г. зайците в Австралия отново наброяват повече от 200 000 000. През 2012г. вирусологът Франсиско Пара разработва нов вариант на болестта миксоматоза и тя е пусната в природата в началото на 2017г.

Според биолозите, това е най-бързо развилата се популация на животно в историята на нашата планета. Зайците в Австралия са опустошили огромни площи земеделска земя и са причинили щети за милиарди долари. Също така са отговорни за изчезването на десетки видове растения, животни и дървета.   


     

Димо02.02.2019 г., 18:31 ч.

Ебаси зайците и чудото.