Тасманийският дявол се завърна в Австралия след 3000 години отсъствие

  07 Октомври 2020, 12:36     8945     0   
     


Снимка: В историческото събитие участва и звездата на „Марвъл“ Крис Хемсуърт.

26 тасманийски дявола бяха освободени в резерват близо до Сидни, в опит видът да бъде реинтродуциран в континентална Австралия след повече от 3000 години.

В историческото събитие участва и звездата на „Марвъл“ Крис Хемсуърт, заедно със съпругата си Елза Патаки. Те освободиха двойката Лени и Лиза в резерват в щата Нови Южен Уелс.

Те ще делят територия от около 4 квадратни километра с още 12 двойки.

„След 100 години ще погледнем назад и това ще е един исторически момент за екологията на страната“ коментира Тим Фоулкнер, президент на организацията „Aussie Ark“, която организира реинтродукцията на животните.

Тасманийският дявол е обитавал континенталната част на Австралия до преди 3000 години, когато е изчезнал, а единствените диви екземпляри останали на остров Тасмания.

Торбестият бозайник е обявен за застрашен вид и живее само на остров Тасмания, където са останали около 25 000 дявола.

Учените се надяват, че при успешно завръщане на континента, Тасманийският дявол ще допринесе за контролиране на популациите на гризачи и дребни бозайници.

В Австралия имат големи проблеми с кенгурата и зайците, които са се превърнали във вредители, заради безконтролното си размножаване, в резултат от липсата на хищници. 

Как зайците завладяха Австралия?

Долу може да видите кадри от освобождаването на Лени и Лиза: