За първи път от 70 години – гепарди се родиха в Индия

  31 Март 2023, 17:11     2026     0   
     


Те са наследници на осемте гепарда, които Индия получи от Намибия като част от споразумение между двете държави.

 

Четири бебета гепарди са се родили в Индия, съобщи екоминистерството на азиатската държава. Това се случва над 70 години след като видът е обявен за изчезнал от територията на Индия. Малките са родени в национален парк Куно и са в добро здравословно състояние.

„Поздравявам целия екип на „Проект Гепард“ за техните непрестанни усилия да върнат гепарда в Индия и да поправят една грешка от миналия век“ коментира министърът на околната среда Бупендер Ядав.

Министър председателят Наренрда Моди също поздрави всички участници в програмата за възстановяване на популацията на гепарди.

Гепардът е обявен за изчезнал в Индия през 1953г. и е единственият едър хищник, чиято популация бива напълно унищожена от бракониерския лов и загуба на местообитание в азиатската държава.

Както Еко Новини разказа, в края на миналата и началото на тази година, Индия подписа две доста интересни споразумения с Намибия и Южна Африка. Според тях азиатската държава ще получава определен брой гепарди всяка година от двете африкански страни. Какво ще получават Намибия и ЮАР в замяна обаче не е публично оповестено.

Индия подписа споразумение за придобиването на 120 гепарда от Южна Африка 

Така нареченият „Проект Гепард“ има за цел да върне единствения голям бозайник, изчезнал от територията на Индия. В първата част от него 50 гепарда ще бъдат реинтродуцирани в няколко национални парка из страната през следващите няколко години, като вече 20 от тях живеят в национален парк Куно, където са родени и четирите бебета.


     

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7022    0