Разумно ли е да се забрани строителството на 100 метра от брега?

  09 Юли 2020, 18:09     4535     2   
     


Ивелина Василева, председател на комисията по околна среда в Народното събрание, предлага да се забрани напълно строителството в зона А на 100 метра от брега на морето.

Тази генерализация може да доведе до сериозни последици по цялото Черноморие.

В Созопол, Несебър, Балчик, Поморие, Приморско, Царево, Бургас и Варна ще трябва да спре всичко свързано с ремонти, реновиране и подобен тип дейности.

Това ограничение ще има сериозни негативни последици и за по малките курортни села и градчета по Черноморието. Там обикновено туристическата дейност, като заведения и барове са съсредоточени близо до брега.

Потърпевши ще са и Черноморец, Лозенец, Ахтопол, Варвара, Синеморец на юг.

А такива, като Каварна и Шабла на север, които са навътре, но разчитат на курортните зони до морето, също ще пострадат.

Това предложение ще затрудни и инвестициите в пристанищната инфраструктура. Проекти като Алея първа във Варна, които едновременно укрепват брега ще бъдат замразени.

Ще спре справянето със свлачищата особено около Журналист и Кранево.

Но най-сериозно тази забрана ще се отрази на брегоукрепването чрез диги и изграждане на буни. Защото ако няма такъв тип съоръжения, морето ще изяде плажовете на много места по Черноморието.

По разумното действие е още да се увеличат изискванията и прецизират процедурите за да се  ограничи строителство в близост до брега и там, където се засяга природата.

Да забраниш в морска държава, каквато е България, строителството навсякъде по цялото 400 километрово крайбрежието е най-малкото неразумно и може да има много тежки икономически последици.


     

Иван16.07.2020 г., 18:45 ч.

Тома Белев да каже! Нали само той е експерт по темата в цяла България и другите не разбират?

Алекс10.07.2020 г., 14:08 ч.

Как може да забраниш строителството на ивица от 400 км.Тъпанари.Какво искат само гащници дивокъмпингуващи по морето с пластмасови шишета бира и мента пещера.

 


Последни

България

Откриха 4 тона пестициди близо до Червен бряг

   04 Август 2020   110    0