Защо „Витоша ски“ ще обжалва решението на Столична община за експертизата на Княжевския лифт?

  30 Юли 2020, 15:38     4668     4   
     


От „Витоша ски“ изразиха своето несъгласие, Столична община да харчи публични пари за обследване на лифтовете на Витоша, които са частна собственост, и ще обжалват решението. Това стана ясно от изявление на компанията, която е собственик на част от въжените съоръжения на Витоша.

Те категорично заявяват, че искат да реконструират всички съоръжения на Витоша с нови, модерни и безопасни, за да има планината най-екологичния транспорт. Това обаче не е възможно при действащия План за управление на природен парк Витоша.  

Припомняме, че миналата седмица, кметът на София Йорданка Фандъкова, обяви, че общината ще осигури 60 000 лв. за независима експертиза за това, дали Княжевският лифт може да бъде подменен по съществуващото трасе.  Според нея „не може да разчитаме на добронамереността на собственика на лифта „Витоша ски“ да го възстанови“.

Тя обвинява „Витоша ски“, че „тяхната цел е промяна на Плана за управление на парка така, че да могат да възстановяват, разширяват и изграждат лифтови съоръжения“.

Затова от фирмата собственик на лифтовете, са решили да обжалват решението на Столична община в съда, със следните мотиви:

Първият е, че заявлението с искане за разработване на подробен устройствен план за подмяна на Княжевския лифт, внесено от "Витоша ски" и проекти от световните лидери за производство на лифтове "Допелмайер" и "Лайтнер", са при главния архитект на Столичната община Здравко Здравков още от февруари. Все още няма решение по тях, а законовият срок за това е 30 дни. Без него процедурата не може да продължи.

Какво ще се случи, ако някои от вариантите бъде одобрен от главния архитект?

На второ място, разработването на варианти за подмяна на Княжевския лифт е възложено на двете най-големи компании за строителство на въжени линии - "Допелмайер" и "Лайтнер".

В началото на месеца стана ясно, че от двата гиганта са изготвили проекти, които изискват поставянето на най-малко един нов стълб, за да се осигури безопасността на пътуващите. Това обаче няма как да стане без промяна в Плана за управление на Витоша.

Още повече от "Допелмайер" заявиха, че абсолютно отказват да осъществят подмяната, ако трябва да се строи върху старите основи на стълбовете:

“Ако искате да построим ново съоръжение на старите основи, това е невъзможно. Старите фундаменти са неподходящо оразмерени. Няма как е да се строи на стари основи по нова технология, съгласно настоящите изисквания за безопасност. Това е невъзможно! При всички случаи, дори и ако използвате старите места на фундаментите, вие трябва първо да премахнете старите и да изградите нови, съгласно новите разпоредби, подходящи за новата въжена линия. И ако строите съоръжението на старите стъпки, разбира се, това със сигурност носи риск за хората, що се отнася до вятъра” коментира в интервю Гернот Фишер – мениджър в “Допелмайер въжени лифтове”, участвал в изготвянето на проект за Княжевския лифт.

Трето, за да се извърши реконструкция на лифт следва да бъдат спазени всички европейки изисквания за безопасност, на които съоръжения на по 50-70 години няма как да отговорят.

Лифтовете са сложни инженерни съоръжения, които превозват хора и отговарят на стриктни стандарти и изисквания за безопасност, които са крайно различни от тези от средата на миналия век.

По този въпрос категорични са отново и експертите в най-голямата компания за изграждане на лифтове:

„Да се строи на старите основи ли? Ние няма да направим това! Разбира се, че съм шокиран от тази идея, да се изгради нова въжена линия върху 50-годишни фундаменти!” беше категоричен Фишер.

И четвърто – дори да се намери компания, която да е съгласна да направи компромис със сигурността на пътниците в лифта, то сегашните стълбове са хванати с двуметрови анкерни болтове, които са вкарани в конструкцията заедно с арматурата и е излят бетон. За да се подменят старите, ръждясали стълбове, дори и по същите стъпки, трябва да се разбие фундаментът, да се излее нов, в който да се сложат болтовете, с които да се захванат пилоните на лифта. За целта трябва да се издаде строително разрешение, което по действащия план за управление на Парк Витоша е забранено.

Затова от „Витоша ски“ ще се обърнат към компетентните органи за да отмени решението за обследването.

Те апелират, ако Столична община наистина има желание да бъде подменен Княжевския лифт, да бъде взето официално решение от главния архитект на София за искането за разработване на подробен устройствен план за подмяна на Княжевския лифт. Без това решение реално процедурата няма как да продължи, а собствениците на лифтовете остават с вързани ръце.

Крайно време е Столична община да се захване с разрешаване на проблемите на Витоша, а не вече години наред да обвинява другите, че е създала законова клопка, която не позволява подмяната на нито едно съоръжение на Витоша.


     

Алекс04.08.2020 г., 17:12 ч.

Вече на всички стана ясно, коя дама не иска да има нови лифтове на Витоша, нали, г-жо Фандъкова?!?

Тони02.08.2020 г., 08:03 ч.

Най важният въпрос е защо Главният архитект на София ,вече 5 месеца не отговаря на искането на Витоша ски да направят Подробен устройствен план и да подменят лифта.Вместо да спазят срока от 1 месец Фандъкова ще дава 60 000 лв. за безсмислено трето обследване .Тази жена не разбра ли ,че не може в стари фундаменти да слагаш нови по гол

Милена31.07.2020 г., 14:21 ч.

Как няма да обжалват - те предлагат варианти, от СОС не си правят труда дори да ги разгледат, а в същото време ще дават 50 000 лв. на тайна фирма за експертиза....луда работа.

Константин30.07.2020 г., 17:15 ч.

Защото логика от страна на Столична община липсва! Това е казус, който се точи от редица години и доколкото се сещат бе едно от предизобрните обещания на Фандъкова по време на миналите избори. И сега когато ножър е опрял до кокала, тя се чуди как и какво да отложи, за да може да не се случи отново. Интерес е ясно, че има. Интерес и "

 


Последни

Новини

10 храни, които разреждат кръвта(Галерия)

   22 Ноември 2020   12178    0