Зелените отново се опитват да подхлъзнат хората за Пирин

  27 Декември 2018, 16:54     2573     2   
     


Снимка: Кадър от днешния флашмоб

Днес пред Министерски съвет около 30 еколози организираха флашмоб. Подготовката за него започна преди около месец. Поводът бе правителственото решение от 28 декември 2017г., с което бе изменен действащият план за управление на Пирин за да отпадне забраната в него за изграждане на втората кабина в Банско. Освен да отбележат годишнината на това "страшно" за екологията в България решение, организаторите протестираха и срещу концесионния договор.

Оказва се обаче, че софиянци не приемат и не одобряват исканията на еколозите за блокиране на зимния туризъм у нас. Над 80 % от жителите на столицата искат Витоша да се оправи. Почти толкова са и хората одобряващи изграждането на втората кабина в Банско. Поради тази причина в днешния флашмоб взеха участие само 30тина души, основно организатори.

На протеста еколозите отново извадиха неверните твърдения, че заради решението на Министерски съвет ще се застроят 48% от Пирин. За несъстоятелността на тези проценти може да се даде сравнението, че град Пловдив е разположен на 15 000 хектара, а 48% от парк Пирин възлиза на около 20 000 хектара. Тоест според еколозите в Национален парк и обект на ЮНЕСКО ще се построи град по-голям от Пловдив или Варна. Невярно е и твърдението, че ще се изсичат вековни мури. Тяхната сеч е абсолютно забранена, дори има и текстове в Наказателният кодекс за такова деяние. Няма случай в Пирин и една клонка да е отсечена от вековна мура.

Сред другите твърдения на протеста днес беше, че в ски зоната построените съоръжения са незаконни.  От почти десетилетие по сигнали на еколозите са правени непрекъснати проверки от различни институции. От Прокуратура, Министерство на околната среда и водите, Държавният строителен контрол, мисии на ЮНЕСКО и няколко междуведомствени работни групи. Всичките излизат със писмени становища ,че нарушения няма и всичките съоръжения са законни. Това обаче не пречи на зелените да разпространяват неверни твърдения и от години да блокират развитието на зимния туризъм в България.

Проектите свързани със зимен туризъм, които са провалени от еколозите са вече десетки, като сред тях са: Супер Боровец, Рила Дестинейшън, Ком-Берковица, Паничище, Семково, Костенец, Картала, връзката Чепеларе-Пампорово, Перелик, Узана, Осогово и още други.


     

Пламен28.12.2018 г., 09:21 ч.

Действително са 20 човека.И крайно време е да се разбере ,че тези хора а не ние ,печелят от природата,това им е бизнеса.Да не се правят на света вода ненапита.

МПБ28.12.2018 г., 08:36 ч.

Не забравяйте,че живеете в България. Тук всяко забранено нещо е привилегия за нарушение!