Александър Дунчев: Тома Белев нищо не разбира от гори

  27 Февруари 2023, 19:09     14314     5   
     


"Аз съм най-големият специалист по горите в България, даже Тома Белев нищо не разбира".

Това са думи на Александър Дунчев, цитирани от бившия председател на комисията по земеделие и гори в Народното събрание и депутат от Продължаваме промяната, Росен Костурков.

Между него и Александър Дунчев се разяри скандал в социалните мрежи, свързан с промени в закона за горите.

Дунчев, в пост във Фейсбук, заявява, че той е единственият защитник на българската гора. Грозната разправия между двамата бивши съпартийци продължава с взаимни обвинения кой какви заслуги имал за зелените каузи и кой и как е саботирал промени в различни закони свързани с околната среда.

В спора Костурков обвинява Дунчев, че иска да се изкара мъченик, а след това цитира негово изказване относно Тома Белев.

„За теб е важно ти да си ГЕРОЯТ, а и от няколко дни наблюдавам, как искаш да станеш и мъченик“

"Аз съм най-големият специалист по горите в цяла България, даже Тома Белев нищо не разбира" - цитирам те отново."

Пререканията в социалните мрежи между двамата продължава с още взаимни обвинения под няколко публикации.

Силно впечатление прави обаче, че никъде Александър Дунчев не опровергава горното. Вероятно защото е истина и е показателно за реалното мнение на Дунчев за експертизата на Тома Белев.

Егото на екоактивистите, както и желанието им да се самоизтъкват, на база кой е по-голям защитник на природата и кой е провалил повече проекти и вкарал повече рестриктивни закони, започва да придобива маниакални размери.

Борислав Сандов, Тома Белев, Александър Дунчев, Андрей Ковачев са част от хората, на които им се е превърнало в навик да се самоизтъкват и постоянно да твърдят пред медии, че без тях природа в България няма да остане. Но всеки по-близък до кухнята на зелените знае, че всичко това е яростна борба за постове.

За това говори и напрежението в партията им, която е част от Демократична България. Сандов не бе преизбран за съпредседател заради мандата си като министър, в който забрави за партията си, заместникът му Белев бе пратен да бъде кандидат за депутат в трета глуха на абсолютно неизбираемо място поради същата причина, Дунчев прескочи от Зелено движение в ПП, за да се уреди с депутатско място, а лидерът им Панев, според слуховете, е сериозно скаран с гореспоменатите и не иска да чуе за тях.

Каква е политическата кариера на Дунчев?

Александър Дунчев влиза в екологията през 2007г. като експерт в природен парк Витоша при управлението на Тома Белев. Бързо се превръща в едно от най-лоялните протежета на Белев и бива назначен за зам. директор на парка.

През 2008 еколозите от НПО коалицията „За да остане природа в България“ влизат в политиката и регистрират политическа партия "Зелените". Години наред  участваха сами във всички избори. Най-добрият им резултат е 0.6% - 26 000 гласа. В последствие резултатът им се срина до 0.3 % и 16 000.

Разочаровани и с ясното съзнание, че партията им няма никакъв шанс дори да вземе 1%, който им осигурява субсидия, менторите на зелените ги вкарват в коалицията Демократична България.

Още от 2008г. Александър Дунчев, както и Тома Белев, Борислав Сандов, Андрей Ковачев са неизменни кандидат депутати, но никога не са влизали в НС. На редовните избори през 2021г., като представител на зелените Дунчев е в листите на Демократична България.

Но пак не влиза.

Тогава амбициозният еколог се прехвърля в Продължаваме промяната и става три пъти депутат, всеки път от София област.

Сега, защото го изместиха и вероятно ще загуби депутатското си място, той се жалва във всички медии, плюе новата си партия и величае бившите си съпартийци от зелените, вероятно с надежда, че отново ще го вземат в редиците си.  

За тези зелени активисти опазването на природата е бизнес - сериозен и голям..Парите за екология са страшно много -стотици милиони годишно. Затова и  неистовата им жажда за власт е  толкова силна.


     

Надежда Х.04.03.2023 г., 21:22 ч.

Елате ги вижте в провинцията зелените, борба за власт на всяка цена...

Габровец28.02.2023 г., 11:45 ч.

:) Не знам кой е крив и кой прав в този спор, но ако се съди по картите към разработеният от Тома Белев - План за управление на Природен Парк Българка, излиза, че Томата не различава Бор от Бук...

Bravo27.02.2023 г., 21:48 ч.

Наи-после Дунчев да осветли една изтина.
бобИто без ден работа стана министър1е, томата - заместник мин...добре, че само 7 месеца бяха в изпълнителната власт.....този който ги "монтира" там, много мрази българите.

Пенев 27.02.2023 г., 19:59 ч.

Тома Белев не разбира от гори ама разбира да прилапа 2 милиона от парк Българка .

Х.ристо27.02.2023 г., 19:25 ч.

Зелени боклуци.Ще се изтрепят за депутатски места.Ще си вадят още кирливи ризи.

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3543    1