Американски учени клонираха критично застрашен вид кон

  09 Септември 2020, 13:41     3397     0   
     


Снимка: Кончето Кърт дава надежди на учените, че клонирането може да спаси много други изчезващи видове.

Американски учени за първи път клонираха успешно кон от застрашения вид Пржевалски.

Малкото конче е родено преди месец в тексаския филиал на зоопарка в Сан Диего. Животното е клонирано от ДНК на мъжки екземпляр, замразено от зоопарка през 1980г.

Конете на Пржевалски са критично застрашен вид, който се среща в Монголия. Смята се, че това е единствения оцелял вид истински диви коне. Те са далечни роднини на днешните опитомени представители. Смята, че двата вида произлизат от един и същи предшественици, като двата вида са се обособили преди около 500 000 години.

Преди години се е смятало, че видът е пред изчезване в дивата природа, като на момент е имало по-малко от 100 представители. Днес, благодарение на усилията на учените, в природата има над 400 индивида, които са разделени на три популации из Монголия.

„Спасяването на изчезващи видове изисква координирани усилия от много екипи. Този успех се дължи на работата на най-добрите учени и използването на най-добрия генетичен материал, които е събиран повече от 40 години“ коментира пред „Тайм“ Пол Бариболт, директор на глобалната програма за проучвания на зоопарка в Сан Диего.

Клонираният Кон е кръстен Кърт, на доктор Кърт Бениршке, създател на програмата за събиране на генетичен материал в зоопарка Сан Диего, още през далечната 1975г.

„Това раждане ни дава нови възможности да спасяваме изчезващи видове чрез клониране“ добави Бариболт.

Конят на Пржевалски не е единственият вид, който зоопаркът в Сан Диего се опитва да възстанови. Екипите от учени работят за завръщането на още шест вида, сред които и вълнестият мамут, който е изчезнал пред 4000 години.

Подобна програма вече е създадена и в Малайзия, която има за цел да възстанови популациите на изчезващия суматрански носорог.