Асоциацията на загинали при катастрофи с гневно писмо до фон дер Лайен заради АМ Струма

  25 Май 2023, 16:36     4107     0   
     


"Българска асоциация на пострадалите при катастрофи" е изпратила гневно писмо и снимки на паметници на загинали при ПТП​ до Урсула фон дер Лайен и еврокомисари за лошите пътища и забавянето на АМ Струма. 

Това става ясно от съобщение до медиите на организацията, което публикуваме:

"Българска асоциация на пострадалите при катастрофи“  изпрати писмо до Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия, до  Валдис Домбровскис - заместник председател на Европейската комисия, до Адина Валян - еврокомисар по транспорта, до Елиза Ферейра - еврокомисар по сближаването и реформите, до Виргиниюс Синкявичюс - еврокомисар по околната среда, както и до всички български евродепутати.

Поводът е, че и поради лошото състояние на пътната инфраструктура в страната, България е на първо място в Европа по брой загинали на 100 000 жители. Друг акцент в писмото е забавеното довършване на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, в резултат на което от 2008 до 2022г. в този участък са загинали 71 човека, а 386 са тежко ранените.

Черната статистика показва, че 15-километровата отсечка в Кресненското дефиле се е превърнала в най-смъртоносната в целия Европейски съюз. Всяка година там се появяват нови надгробни плочи на хора, загинали при катастрофи. Участъкът трябваше да е завършен още през 2004г. за Олимпийските игри в Атина, а 19 години по-късно българи продължават да умират в Кресненското дефиле. 

Основните причините за забавяне довършването на АМ Струма са тежките национални и европейски процедури, нерешителността и грешките направени от българските власти при подготовката на документацията на проекта, както и недостатъчната подкрепа от европейските институции.

Друга сериозна пречка е злоупотребата с правата дадени от националното и европейско законодателство на зелени неправителствени организации. Някои от тях стигат до там, че само в рамките на месец март тази година, са завели 8 дела в българския съд срещу проекта.

Ние от „Българска асоциация на пострадалите при катастрофи“ сме абсолютно несъгласни с опитите от последните няколко дни да блокират довършването на последните 15 километра от магистралата. Техните действия застрашават реализацията на този толкова важен за България проект и създават предпоставки завършването на магистралата да се отложи най-рано до 2035 г., ако процедурата бъде започната наново. Време, през което още българи ще загинат в дефилето. 

Като неправителствена организация, защитаваща интересите на пострадалите от катастрофи, смятаме, че гражданите, транспортният сектор и туристите, нямат вече търпението да чакат още 10 или 20 години, за да се довършат едни само 15 км магистрала през Кресненското дефиле.

Нейното толкова дълго забавяне освен, че е в разрез с общоевропейските политики на свързаност и лесна достъпност между държавите членки, ще доведе до още много жертви - европейски граждани."