Ще остане ли България без АЕЦ след 2029г.?

  14 Март 2022, 16:10     8220     7   
     


През 2027 година изтича екслоатационният срок на 5 реактор на АЕЦ Козлодуй, а през 2029 г.на 6-ти. Евентуалното удължаване с още 10 години зависи единствено и само от Русия. Това ще бъде второто удължаване. Руската страна, през 2017 и 2019г., вече увеличи един път работата на реакторите с 10г. Тогава отношенията между двете държави бяха много добри. Малко преди това, през 2016г., България плати 601 млн.евро по Арбитражното споразумение с "Росатом "за двата реактора в Белене. По това време течаха и преговорите с Газпром за удължаване на газопровода Турски поток до Сърбия и Унгария.

Сега ситуацията е съвсем различна. Отношенията  между България и Русия са в точката на замръзване. Ние вече сме "неприятелска " страна, което означава, че с Русия сме врагове. Колко време ще продължи това положение никой не може да каже. Както се вижда руската политика е абсолютно непредсказуема. Дали от "Росатом "ще са склонни да удължат експлоатацията на реакторите в АЕЦ Козлодуй въобще не е ясно. Проблеми по всяка вероятност ще има и с презареждането със свежо ядрено гориво за 5 и 6 реактор поради санкциите, които Европа налага на Русия. Така че бъдещето на АЕЦ Козлодуй е изключително несигурно.

Проблеми има и по въпроса, как България ще развива ядрената си енергетика и ще намали зависимостта от Русия.

В Четворната коалиция по този въпрос има диаметрално противоречие. БСП и Нинова твърдо  искат да се строи АЕЦ Белене.

По темата сериозна разправия има в Продължаваме промяната.Докато Асен Василев търси инвеститор за 7 реактор на Козлодуй в Съединените щати и преговаря с „Уестингхаус“, Кирил Петков е категорично против въобще да развиваме ядрена енергетика. Към него се присъедини и министърът на екологията Борислав Сандов. Той иска България да изгражда ветропаркове в акваторията на Черно море и фотоволтаични централи. Кой ще надделее в тази вътрешно коалиционна битка е неизвестно.

Европейската комисия прие ,че ядрената енергиа е зелена. Това решение напълно устройва България, защото увеличава възможноста на страната да има енергийна сигурност и независимост. Но това може да се случи само при бързи и решителни действия, и консенсус в Коалицията. Но такъв нещо към днешна дата като че ли няма. Затова е реална опастноста страната ни след 2029 година да остане без атомна централа. Подобно недалновидно  решения видяхме преди 15 години, когато  България, само за няколко години, сама затвори  четири реактора в АЕЦ Козлодуй. И вместо да имаме работещи реактори, цялото оборудване се разграби и продаде  за скраб.


     

Йонов19.03.2022 г., 10:57 ч.

Този 30 годишен срок е препоръчителен.Определен е от българо -руска икономичедка комисия доста отдавна.На всеки 10 години производителя Росатом обследва корпуса на реактора и дава заключение.На базата на него Агенцията за ядрено регулиране удължава срока.

Атанасов18.03.2022 г., 22:55 ч.

Руснаците удължиха срока на 5 и 6 блок с още 30 години. Нашата агенция решава за колко да даде лиценз.

Георги Бяндов16.03.2022 г., 04:06 ч.

Заради митичната "евроатлантическа солидарност" ще останем на студено и без промишленост! Предателство!!!

Йонов15.03.2022 г., 23:57 ч.

Горивните касети за Козлодуй все оке се доставят от Русия. Правят се опити с клона на Уестингхаус в Швеция да ни доставят свежо гориво ,като възможност за диверсификация .Но още нямат лиценз.

Димо15.03.2022 г., 23:36 ч.

През 2029 година изтича 40 годишен проектен срок за корпусите ня 5 и 6 реактор. Без производителя таест руснаците да направят обследване никой не може да удължи срока Разни пишман специалисти пишат глупости ,че ние сами можем да си удължи срока.

Гаврилов15.03.2022 г., 21:40 ч.

Този сайт е руска пропаганда. Лицензирането на АЕЦ става от национален орган: агенцията за ядрено регулиране. Вървете на х%й

Йонов14.03.2022 г., 17:04 ч.

Оставаме без АЕЦ и без ТЕЦ. Само перки и солари са им в главите на зелените.После ще се чудим ,защо има режим на тока и цените отиват до небесата.