За да спре зеления рекет, Народното събрание възстанови едноинстанционното обжалване на ОВОС

  25 Април 2024, 08:46     4871     0   
     


На 19 април Народното събрание прие поправките в Закона за опазване на околната среда, които слагат край на рекета на зелените неправителствени организации.

Най-важната промяна е, че се връща отново едноинстанционното обжалване на оценките за въздействие върху околната среда(ОВОС) пред Върховния административен съд, но само за държавните обекти от национално значение. Такива са изграждането на 7 и 8 реактор на АЕЦ Козлодуй, магистрали, тунели, ЖП линии и обектите от сигурността.

За всички други големи проекти, включително и за частните, като тези за злато добив, кариери, добив на полезни изкопаеми и т.н., обжалването на ОВОС и екологичните оценки остава двуинстанционно.

Парламентът сложи край на зеления рекет 

През 2022г., под натиска на бившите зелени министър и заместник министър на околната среда и водите, Борислав Сандов и Тома Белев, Народното събрание прие поправки в Закона за опазване на околната среда и върна двуинстанционно обжалване на ОВОС и Екологичните оценки на обектите от национално значение и тези от сигурността. Те трябваше да влязат в сила след 2 години - от 01 юли 2024г. Желанието на еколозите е, чрез жалбите в съда отново да могат да упражняват натиск върху държавата, да имат медийни изяви и партията им „Зелено движение“ да има влияние.

Зелените лъжат хората, които са против златодобива

За да блокират поправките и да принудят Президента Румен Радев да наложи вето на Закона за насърчаване на инвестициите, еколозите разпространяват неверни лъжи и заблуди.

Те твърдят, че поправките не били само за държавните национални обекти, а и за всички частни проекти, включително и тези за златодобив, за кариерите и полезните изкопаеми. Нещо, което е абсолютна невярно.

ОВОС на тези проекти  винаги е бил и ще остане двуинстанционен.

Зелените разчитат на незнанието на хората, за това какви закони се приемат, и използват това, за да накарат хората да пишат писма и петиции до Президента Румен Радев да наложи вето.

Техен стар прийом е да засипват институциите с едни и същи писма, за да блокират администрацията.

Еколозите от партията „Зелено движение“ ще използват ситуацията, за да си направят кампанията за парламентарните избори. Наскоро, както Еко Новини съобщи, те бяха изключени от Коалицията ПП-ДБ и ще се явяват сами на изборите. Затова търсят скандал, който да бъде отразяван от медиите.

Преди да бъдат извадени, Зелено движение напуска коалицията ПП-ДБ 

Те се опитаха, преди промените в Закона за насърчаване на инвестициите и тези в Закона за опазване на околната среда, да направят национален протест, на който обаче събраха едва 20 души. 

Двайсет зелени протестираха срещу Закона за насърчаване на инвестициите  

Поради забавеното строителството и липса на магистрали, в следствие на непрестанните обжалвания от неправителствени организации, най-вече зелени, България е на първо място в Европа по жертви от катастрофи на брой жители.


     

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7022    0