Евакуираха 8000 души заради огромните пожари на Канарските острови(Видео)

  19 Август 2019, 17:42     2669     0   
     


Почти 8000 души са били евакуирани от остров Гран Канария заради огромните пожари, които са се разбушували в неделя. Огънят е засегнал почти 17 квадратни километра площ по планинските склонове на острова.

Пожарът е достигнал до множество туристически дестинации и се е насочил към Национален парк Тамадаба, където се намира най-старата борова гора на острова.

В гасенето са се включили над 700 пожарникари, 200 от които изпратени от Испанската армия. Десет самолета и хеликоптери също се борят с огнената стихия.

Заради горещото и сухо време и силните ветрове, огнеборците вече втори ден не могат да овладеят пламъците.  От Мадрид са обещали да изпратят още самолети, които да се борят със стихията.

„Пожарът не е овладян или стабилизиран. На места пламъците са с височина 50м, което прави гасенето със самолети невъзможно. Гъстият дим също създава големи проблеми. Огънят се разпространява по-бързо, отколкото можем да го гасим в момента“, коментира регионалния президент на Канарските острови Ангел Виктор Торес.

От НАСА съобщиха, че пожарите са толкова големи, че могат да бъдат видeни от космоса. Те споделиха и сателитни снимки, на които те ясно се виждат.

Във видеото долу може да видите карди от пожарите на остров Гран Канария: