Георги Костов от ЛТУ: Козите предпазват горите от пожари

  02 Юни 2024, 22:29     2834     5   
     


Бившият заместник министър на земеделието с ресор гори и настоящ преподавател в Лесотехническия университет, доцент Георги Костов, в интервю пред БНР опровергава зелените и Тома Белев, които искат забрана за пашуване на животни в Стара планина, Рила и Пирин.

Според Георги Костов изпасването от кози на храстовидната растителност под короните на дърветата в планините ще доведе до стабилизиране на горите в България и ще ги предпазва от пожари.

Мнението на Костов се потвърждава и от лесоексперта Адриана Трифонова, която е категорична, че едрите тревопасни животни подпомагат осигуряването на открити пространства в горите, които от своя страна служат като естествена бариера пред разпространението на пожари.

Трифонова смята, че пашата на животни в планините подпомага мозаечната структура на гората и е предпоставка за богато биоразнообразие.

Зелените отново искат забрана на пашата в трите национални парка 

Георги Костов засяга и друга много важна тема – сечите, като отново опровергава твърденията на еколозите и Тома Белев, които винаги са им се противопоставяли. Според Костов състоянието на част от горите е такова ,че без провеждане на лесоустройствени практики и  сечи, природата ще ни лиши от тях стихийно. Без сечи ще има пожари, ветровали, каламитети -нашествие на корояди, грозни ландшафти и дългосрочна загуба на  биологично разнообразие.

Как бяха унищожени смърчовите гори на Витоша? 

Доцент Костов заявява, че състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните години. Тяхното стопанисване чрез активна лесовъдска намеса е силно снижено. Специалистът алармира, че по Подбалканската линия на Стара планина изсъхват иглолистните насаждения от черен бор. Същото се случва и с белия бор  -изкуствени насаждения отпреди 60-70 години, които по екологични и политически причини не са подменени с коренна растителност. Сега отслабените дървета са атакувани от гъби, които ги унищожават и това създава опасност, поради сухото горивно вещество, допълва експертът.

Това, което предупреждава Георги Костов, се случи през 2001г. в резервата Бистришко бранище на Витоша. Тогава отслабените от липсата на санитарна сеч смърчове бяха повалени от ветровал. Въпреки настояването на всички лесоексперти, еколозите, начело с директора на парка - Тома Белев, се наложиха. Прекършените дървета бяха оставени да гният, следствие на което мълниеносно се разпространява корояд типограф. Тази буболечка вече унищожи почти всички смърчови гори на Витоша и се разпространява към Рила и Пирин. През 2012г. изсъхналите дървета в резервата Бистришко бранище се запалиха и изгоряха над 25 000 кубика дървесна маса, която още не е възстановена.

След Витоша и Рила, короядът вече опустошава и Родопите 

За да се подобри състоянието на българската гора най-важна е превенцията, която е по-евтина от пожари и възстановяването на екосистемите след това, завършва доцент Костов.


     

Димо04.06.2024 г., 21:50 ч.

От обществени поръчки за броене на делфини,риби ,вълци ,мечки и комари.

Борис04.06.2024 г., 17:54 ч.

Понеже не съм наясно и ако не е тайна , кой финансира тия зелени ?

Тончев04.06.2024 г., 08:10 ч.

Белев ,Сандов ,Ковачев и шайката около тях ще унищожат природата в България!!!

а03.06.2024 г., 09:29 ч.

Слад като дълги години, доказано от фактите е, че сандовите и белевИте фантасмагогии са вредни и за общестово и за Природата, ДОКОГА правоохраняващите и правоприлагащите органи ще бездействат!?

Цонев02.06.2024 г., 23:29 ч.

Доцент Георги Костов е изключителен експерт и всичко ,което казва е точно така.