Испания дава половин милиард евро за пречистване на морска вода заради сушата в Каталуния

  05 Февруари 2024, 17:56     1262     0   
     


Снимка: Църквата Сант Рома де Сау, която се показва на сушата за първи път от изграждането на язовира Сау през 1962г.

Испанското правителство ще инвестира 467 милиона евро за две станции за пречистване на морска вода заради сушата в Каталуния, съобщи испанското министерство на околната среда.

Двете станции ще бъдат изградена по крайбрежието на региона, на север и юг от Барселона, и ще имат годишен пречиствателен капацитет от 80 милиона кубични метра.

„Правителството ще направи всичко възможно, за да осигури питейна вода в региона“ коментира министърът на околната среда Тереза Рибера.

Очаква се двете станции да заработят в периода 2028 и 2029г.

Каталуния е ударена от тригодишна суша, в която валежите са в пъти под нормата, като в последните месеци положението започва да става критично. Според официални данни водните резервоари и язовири в региона са запълнени едва на 16%.

Правителството вече обяви мерки срещу сушата, сред които са забрана за миене на автомобили и забрана за пълнене на басейни, включително и за хотелски комплекси.

Налага се и лимит за използването на вода за лични нужди от граждани, който е 200 литра на ден, което се равнява на малко повече от десет минутен душ.

Дърветата в градовете ще бъдат поливани само с отпадни води, и то само толкова, колкото да оцелеят.

Сред обсъжданите мерки е и ограничаване на водата, използвана от земеделски производители с цели 80%.

В някои населени места около Барселона местните оператори вече намалиха налягането на водата.

В опит да осигури вода за жителите на Каталуния, правителството започва и ежедневното транспортиране на 40 000 кубични метра с кораби от станцията за пречистване на морска вода в Сегунто, Валенсия, добави в понеделник екоминистърът Рибера.


     

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7026    0