Зелените си избраха Тома Белев за шеф

  19 Ноември 2023, 18:01     2571     6   
     


Бившият заместник министър на околната среда и водите, бивш директор на Природен парк Витоша и бивш общински съветник в София - Тома Белев, е избран за съпредседател на партията на еколозите – „Зелено движение“. Това се случи на конферецията на партия, която се проведе на 18 и 19 октомври.

Как бяха унищожени смърчовите гори на Витоша? 

От една година скандали тресат "Зелено движение". Вътре активистите взаимно се обвиняват в предателство и злоупотреба със средства. Това се случи през есента на 2022г., непосредствено след като Борислав Сандов и Тома Белев паднаха от власт като вицепремиер и министър и зам. министър. Дотогава те доста щедро раздаваха пари на свързани с коалицията „За да остане природа в България“ сдружения и институти.

Освен това зелените са недоволни, че не получиха властта в Министерството на околната среда и водите, а в замяна получиха Министерството на туризма в лицето на Зарица Динкова, която е бивш съпредседател на малката зелена партия.

Според източниците на Еко Новини разделението е основно около Белев и Сандов и техните приближени екофанатици, и вече бившият съпредседател Владислав Панев и неговата група, които държат партията да е по-умерена, диалогична и не толкова фанатизирана. 

Раздор в Зелено Движение заради предложението на ПП-ДБ за екоминистър 

През лятото на тази година бяха решили да се разделят на две партии или да се саморазпуснат. После се отказаха и оставиха този проблем за конференция, която проведе през уикенда. 

Зелено движение се разцепва заради парите от плана за възстановяване  

Докато Сандов и Белев управляваха Министерство на околната среда и водите основно прокарваха личните си интереси и тези на екосдруженията, в които участват. Емблематични за стилът им на работа са решенията вземани през целият им мандат.

За 7 месеца: Какво свършиха Сандов и Белев в министерство на екологията?  

Най-скандалното действие на Белев като заместник министър бе, че разреши застрояването на плажа Аркутино. 

След разрешението на Тома Белев: Застрояването на Аркутино продължава с пълна сила 

Освен това екипът Сандов-Белев подписаха споразумение с частна фирма за охрана на зоните по Натура, които са 35% от територията на страната.

МОСВ е дало на съмнителни частни гардове да пазят защитените зони 

Прокуратурата влезе в МОСВ заради споразумение на Сандов 

Другото безобразие, което сътвориха, е че още на първата седмица от мандата им приеха плана за управление на парк Българка, изготвен отТома Белев за 2.6 млн. лв., и така блокираха изграждането на тунела под Шипка.

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват 

Освен това двамата еколози подписаха договор за 4.7 милиона лева с Националния природонаучен музей, без търг и конкурс. Там заместник директор е един от най-приближените им хора – Стоян Бешков, който преди седмица бе арестуван, след като унищожи информационното табло на пътен възел Кресна. Заради това споразумение Сандов все още е разследван от няколко институции.

Върховна прокуратура разследва Сандов и Белев за 4.7 млн. лв. 

Десетки са сбърканите решения на тандема Сандов - Белев. Като се започне от саботажа на целият зимен туризъм, исканията им за затваряне на ТЕЦ, забавянето на АМ Струма, заради  което там загинаха 74 човека а ранените са над 400.

В последния си час като министър, Борислав Сандов ликвидира АМ Струма през Кресненското дефиле 

На последните парламентарни избори, когато зелените се явиха сами, получиха 18 000 гласа  или 0,4%. Не можаха да постигнат и заветния 1% за субсидии. Впоследствие влязоха в коалицията „Демократична България“ и по този начин, чрез разпределение, успяха да вкарат 3 депутата.

На местните избори през октомври за цяла България имат 6 общински съветника. В същото време, другата екопартия, „Партия на Зелените“, освен, че имат кмет на областен град – Кюстендил, имат и 10 пъти повече общински съветници.

Каквото и да направят зелените, когото и да изберат, пак ще правят опити да спират всичко, което могат с изключение на обществените поръчки за биоразнообразие, от  където получават десетки милиони евро.


     

Цветанка 24.11.2023 г., 22:38 ч.

Поне се обръсне...муджахидин.

Дани20.11.2023 г., 15:01 ч.

Ехеее, Белев пак ли се намърда на шефско място?!!!!

Сашка20.11.2023 г., 14:13 ч.

Този избор ще бъде за кратко, 100%

гост 20.11.2023 г., 10:50 ч.

Тома Бетона познавате ли го

Димо19.11.2023 г., 16:52 ч.

Хак да им е.Избраха си най -корумпираният.

B18.11.2023 г., 20:50 ч.

Докато не им се потърси отговорност на тези.... ще си продължават безчинствата. Има ли правоохранителни органи!?
Какво като се знае от ... обществото!?

 


Последни