Зелените си избраха Тома Белев за шеф

  19 Ноември 2023, 18:01     3562     6   
     


Бившият заместник министър на околната среда и водите, бивш директор на Природен парк Витоша и бивш общински съветник в София - Тома Белев, е избран за съпредседател на партията на еколозите – „Зелено движение“. Това се случи на конферецията на партия, която се проведе на 18 и 19 октомври.

Как бяха унищожени смърчовите гори на Витоша? 

От една година скандали тресат "Зелено движение". Вътре активистите взаимно се обвиняват в предателство и злоупотреба със средства. Това се случи през есента на 2022г., непосредствено след като Борислав Сандов и Тома Белев паднаха от власт като вицепремиер и министър и зам. министър. Дотогава те доста щедро раздаваха пари на свързани с коалицията „За да остане природа в България“ сдружения и институти.

Освен това зелените са недоволни, че не получиха властта в Министерството на околната среда и водите, а в замяна получиха Министерството на туризма в лицето на Зарица Динкова, която е бивш съпредседател на малката зелена партия.

Според източниците на Еко Новини разделението е основно около Белев и Сандов и техните приближени екофанатици, и вече бившият съпредседател Владислав Панев и неговата група, които държат партията да е по-умерена, диалогична и не толкова фанатизирана. 

Раздор в Зелено Движение заради предложението на ПП-ДБ за екоминистър 

През лятото на тази година бяха решили да се разделят на две партии или да се саморазпуснат. После се отказаха и оставиха този проблем за конференция, която проведе през уикенда. 

Зелено движение се разцепва заради парите от плана за възстановяване  

Докато Сандов и Белев управляваха Министерство на околната среда и водите основно прокарваха личните си интереси и тези на екосдруженията, в които участват. Емблематични за стилът им на работа са решенията вземани през целият им мандат.

За 7 месеца: Какво свършиха Сандов и Белев в министерство на екологията?  

Най-скандалното действие на Белев като заместник министър бе, че разреши застрояването на плажа Аркутино. 

След разрешението на Тома Белев: Застрояването на Аркутино продължава с пълна сила 

Освен това екипът Сандов-Белев подписаха споразумение с частна фирма за охрана на зоните по Натура, които са 35% от територията на страната.

МОСВ е дало на съмнителни частни гардове да пазят защитените зони 

Прокуратурата влезе в МОСВ заради споразумение на Сандов 

Другото безобразие, което сътвориха, е че още на първата седмица от мандата им приеха плана за управление на парк Българка, изготвен отТома Белев за 2.6 млн. лв., и така блокираха изграждането на тунела под Шипка.

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват 

Освен това двамата еколози подписаха договор за 4.7 милиона лева с Националния природонаучен музей, без търг и конкурс. Там заместник директор е един от най-приближените им хора – Стоян Бешков, който преди седмица бе арестуван, след като унищожи информационното табло на пътен възел Кресна. Заради това споразумение Сандов все още е разследван от няколко институции.

Върховна прокуратура разследва Сандов и Белев за 4.7 млн. лв. 

Десетки са сбърканите решения на тандема Сандов - Белев. Като се започне от саботажа на целият зимен туризъм, исканията им за затваряне на ТЕЦ, забавянето на АМ Струма, заради  което там загинаха 74 човека а ранените са над 400.

В последния си час като министър, Борислав Сандов ликвидира АМ Струма през Кресненското дефиле 

На последните парламентарни избори, когато зелените се явиха сами, получиха 18 000 гласа  или 0,4%. Не можаха да постигнат и заветния 1% за субсидии. Впоследствие влязоха в коалицията „Демократична България“ и по този начин, чрез разпределение, успяха да вкарат 3 депутата.

На местните избори през октомври за цяла България имат 6 общински съветника. В същото време, другата екопартия, „Партия на Зелените“, освен, че имат кмет на областен град – Кюстендил, имат и 10 пъти повече общински съветници.

Каквото и да направят зелените, когото и да изберат, пак ще правят опити да спират всичко, което могат с изключение на обществените поръчки за биоразнообразие, от  където получават десетки милиони евро.


     

Цветанка 24.11.2023 г., 22:38 ч.

Поне се обръсне...муджахидин.

Дани20.11.2023 г., 15:01 ч.

Ехеее, Белев пак ли се намърда на шефско място?!!!!

Сашка20.11.2023 г., 14:13 ч.

Този избор ще бъде за кратко, 100%

гост 20.11.2023 г., 10:50 ч.

Тома Бетона познавате ли го

Димо19.11.2023 г., 16:52 ч.

Хак да им е.Избраха си най -корумпираният.

B18.11.2023 г., 20:50 ч.

Докато не им се потърси отговорност на тези.... ще си продължават безчинствата. Има ли правоохранителни органи!?
Какво като се знае от ... обществото!?

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1