Раздор в Зелено Движение заради предложението на ПП-ДБ за екоминистър

  26 Май 2023, 14:42     8717     2   
     


Сериозен раздор в партията „Зелено Движение“, част от „Демократична България“, е създало предложението за министър на околната среда и водите в кабинета Денков-Габриел.

Припомняме, че предложението на „ПП-ДБ“ за екоминистър е бившият журналист и писател Юлиян Попов, който заемаше същата длъжност за два месеца в служебното правителство на Росен Плевнелиев през 2013г.

Според източниците на Еко Новини националният съвет на „Зелено Движение“ е одобрил кандидатурата на Попов, като в замяна ще получат Министерството на туризма в лицето на Зарица Динкова, която е бивш съпредседател на малката зелена партия.

Това решение обаче изобщо не се е харесало на видните български зелени, сред които Петко Ковачев, Андрей Ковачев, Тома Белев и Борислав Сандов. Първият дори публикува гневен статус по повода във Фейсбук.

Тяхната основна цел е отново представител на коалицията „За да остане природа в България“ да седне на министерското кресло в Министерството на околната среда и водите, а Юлиян Попов не е такъв.

Зелените искат отново да вземат властта в екоминистерството, за да могат да раздават различни проекти на приближените си, както и напълно да блокират национални проекти като АМ Струма, тунела под Шипка и тунела под Петрохан, както беше по време на мандата на Борислав Сандов и Тома Белев.

За 7 месеца: Какво свършиха Сандов и Белев в министерство на екологията? 

Припомняме, че по време на управление на Сандов и Белев, двамата еколози подписаха договор за 4.7 милиона лева с Националния природонаучен музей, без търг и конкурс. Там заместник директор е един от най-приближените им хора – Стоян Бешков, който преди седмица бе арестуван, след като унищожи информационното табло на пътен възел Кресна. Заради това споразумение Сандов все още е разследван от няколко институции.

Върховна прокуратура разследва Сандов и Белев за 4.7 млн. лв. 

Освен това в последния си ден като министър Сандов, за да блокира АМ Струма, отмени екологичната оценка на АМ Струма с незаконен акт, който след това бе отменен от съда.

В последния си час като министър, Борислав Сандов ликвидира АМ Струма през Кресненското дефиле 

Белев пък прокара през Министерски съвет плана за управление на природен парк Българка, който блокираше напълно изграждането на тунела под Шипка, вкарвайки го в зона с резерватен режим.

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват 

Под натиска на тогавашния вицепремиер по климата Борислав Сандов беше върнато и двуинстанционното обжалване на проекти с национално значение. В случая дори група депутати от „Демократична България“, начело с Ивайло Мирчев, се обявиха против това и успяха да отложат влизането му в сила до 1 юли 2024г. – дата, до която зелените се надяват да блокират гореспоменатите проекти.

 


     

Брат02.06.2023 г., 10:05 ч.

Тези зеУени, с някакви български имена, бяха непоправима грешка в правителството на петкоФ...ако пак се монтират на властови позиции - демонизиране на природата! Бизнесът (който все още го има) знае защо мълча - свикнал бил да си плаща!!! Журналистът - кандидат е същия соросоид!

Сис29.05.2023 г., 15:07 ч.

Юлиян Попов е човек на Прокопиев, да не се правят на интересни екоактивистите, много добре знаят, че е така.

 


Последни