Падащата космическа станция Тянгун 1 ще навлезе в атмосферата утре

  01 Април 2018, 15:07     18395     1   
     


Китайската космическа станция "Тянгун 1" ще навлезе в земната атмосфера в понеделник, съобщи днес космическата агенция на Китай, цитирана от Ройтерс.

В съобщението се посочва, че не може да бъде уточнен моментът на навлизане на апарата в атмосферните слоеве. 

Не е известно със сигурност къде биха паднали на Земята отломки от станцията. Смята се, че това ще се случи между 43тия северен и южен паралел, но това обхваща почти половината площ на планетата ни.  Мнозина експерти изразяват увереност, че голяма част от космическия апарат ще изгори във въздуха. В петък Пекин обяви, че е много малко вероятно отломки да паднат на сушата, ни информират от Btv.

Екип от учени във Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, който наблюдава орбитата на китайската космическа станция, е успял да заснеме преминаването й над България в 8 часа тази сутрин - това съобщи доц. Веселка Радева от катедра "Математика и физика" на Морското училище.

Четири информационни космически агенции по света наблюдават движението на станцията, отломки от която се очаква да паднат на земята, допълни доц. Радева:

"Най-точно предсказанието на САТ био информационна космическа агенция, която съобщава, че на 1 април в 6.23 универсално време или 9.23 Българско време плюс- минус 8 часа ще се случи този сблъсък. Когато навлезе съвсем на пътните части на атмосферата тогава ще се запали и ще изглежда на най- горните слоеве като комета и ще започна да се раздела на отделни парчета. Няма никаква опасност за хората за заградите защото с много голяма скорост за около минута, тя мина от Сърбия до черно море и могат да паднат парчета и затова не бива никой да прибира такива парчета, защото в тях се очаква да има Хидразин, това е едно токсично вещество, ако се намери такова парче или сте чули тътен или сте видели да пада нещо просто обадете на 112 за да може оторизирани хора в контейнери да приберат този материал иначе има огромен риск за вашето здраве.", каза доц. Веселка Радева от катедра "Математика и физика" на Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна.

Ако имаме късмет и небето е чисто, гледката със сигурност ще бъде невероятна.