Между 250 и 600 хиляди души годишно умират в следствие на грип

  05 Февруари 2020, 15:52     7606     0   
     


Коронавирусът, който се разпространява от Китай, предизвика паника в целия свят в последните няколко седмици. Вече има повече от 24 000 заболели, 3200 от които в тежко състояние, а смъртните случаи са 493. Най-голямата част от заболелите са в Китай, като всички смъртни случай, без два, в Хонконг и Филипините, са именно от азиатската държава.

Но докато целият свят е фокусиран върху коронавируса, друго заболяване взима много повече жертви ежегодно, а не получава особено медийно и публично внимание. Това е грипът.

Между 250 и 600 хиляди души годишно умират в следствие на грип. Това сочат данните на Световната здравна организация.

Според организацията всяка година от грип, който води до усложнения и изисква хоспитализация, се разболяват около 5 милиона души, а смъртните случаи свързани директно с инфлуенцата са между 250 и 600 хиляди.

„Когато съпоставим опасността от новия коронавирус и грипа, просто няма място за сравнение. Китайският вирус ще е просто точка на хоризонта. Рискът е тривиален“ това коментира др. Уилям Шнафер, професор по превантивна медицина и здравни политики в университета Вандербилт в Тексас.  

Само в САЩ през този грипен сезон(2019-2020г.) вече са регистрирани поне 15 милиона заболели, на 140 000 се е наложило да бъдат лекувани в болница, а смъртните случаи са 8200, 54 от които деца. За предишните две години данните сочат, че заради грип са загинали 34 000 души през 2018-2019 и 61 000 през сезона 2017-2018г. Това са официални данни на Американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

„Това е ежегодна епидемия, с която се сблъскваме всяка година, но не й обръщаме особено внимание. Трябва да се притесняваме много повече за нещото, което взима жертви всяка година – грипът“ коментира Брандън Браун – епидемиолог от Университета в Калифорния, Ривърсайд.

В съседна Гърци през миналата година броят на смъртните случаи от грип е 146 души според Център за контрол и превенция на заболяванията в Гърция.

В България точна статистка липсва, но преди една година директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира в интервю, че броят на загинали заради усложнения от грип може да е над 1000 души годишно.

„Хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грипа, са от 1000 до няколко хиляди. Точната бройка обаче е недоказуема, тъй като не може да е ясно дали възрастен човек не е починал от заболяването, от което е страдал, докато същевременно е боледувал от грип“ коментира в интервю от началото на 2019г. проф. Кантарджиев.

Експертите съветват, че епидемичните мерки за превенция на грип и новия коронавирус се припокриват. Това са редовно миене на ръцете, използване на предпазна маска, използване на дезинфектант и дезинфектиращи мокри кърпи и избягване на болни лица.


     

 


Последни