Моят край - село Белица

  23 Август 2019, 11:25     15299     0   
     


Моят разказ е за китното село Белица, разположено близо до гр. Лъки. То се намира в Преспанският дял на Западните Родопи и е едно от най-големите села в общината. В миналото препитанието на местните хора е било земеделието и животновъдството. След откриването на рудните залежи, част от населението се е насочило към мините, което продължава и днес.

През селото тече р. Белишка. Пътят е покрай реката и наближавайки селото на две места минаваме през тунели, изсечени в скалата. До първият реката  е прокопала естествен мост. Нарича се Шапран дупка. Пътят е много живописен.

Малко след селото се намира водопад Гюмберджията. Обявен е за защитен природен обект. Под водопада се образува красив вир. Гледката е  прекрасна и  задължително трябва човек да  спре и да се наслади на красотата й.

Тук има и две екопътеки: Екопътека „с. Белица-Кръстова гора” и  Екопътека „с. Белица-Пещерата”. Ако решите да тръгнете по тях знайте, че природата там е много щедра и предлага спиращи дъха  пейзажи.

Златин Ефтимов

В рубриката "Моят Край" може да печелите награди от магазини Технополис като ни изпращате истории за вашите любими места в България. 

Ето как: www.ekonovini.bg/bg/razkazhi-ni-za-tvoeto-lyubimo-myasto-v-balgariya-i-specheli-nagrada-ot-magazini-tehnopolis-eto-kak