Намериха телата на тримата алпинисти изчезнали в Канада

  23 Април 2019, 16:18     6606     0   
     


Снимка: От ляво надясно - Дейвид Лама, Хансьорг Ауер и Джес Роскели

Телата на тримата професионални алпинисти, които изчезнаха в Национален парк Банф в Канада миналата сряда, са били намерени. Това съобщиха от компанията North Face, която спонсорира тримата катерачи.

Дейвид Лама, Джес Роскели и Хансьорг Ауер са попаднали в лавина, докато са се опитвали да изкачат връх Хоус в Канада по източния маршрут.

След като тримата изчезнаха, в Национален парк Банф се проведе мащабна акция по земя и въздух за намирането на алпинистите. Два дни по-късно те бяха обявени за вероятно загинали, а телата им бяха намерени в неделя.

Според говорителя на парка, изкачването по източната страна на връх Хоус е технически трудно и включва катерене по отвесни скали и ледове. Също така, маршрутът е отдалечен, което е направило спасителната операция по-трудна.

Дейвид Лама, Джес Роскели и Хансьорг Ауер са добре познати имена в света на алпинизма. Лама е първият човек, успял да изкачи самостоятелно връх Лунаг Ри в Хималаите, както и отвесния връх Серо Торе в Патагония. Роскели пък, през 2003г., само на 20 години, става най-младият американец покорил Еверест. Ауер е известен със своите солови изкачвания, без обезопасителни средства, най-вече в Доломитите.


     

Последни

България

Кметът на село Ярлово спирал водата на Перник

   15 Януари 2020   6271    0