НАСА: Слънцето ще достигне соларен максимум една година по-рано от очакванията

  31 Януари 2024, 17:41     1353     0   
     


Слънцето ще достигне соларен максимум една година по-рано от очакванията, съобщиха от НАСА.  

Слънцето ще достигне пика на своята активност по време на 25-ия си цикъл между януари и октомври 2024г. Това е цяла година по-рано от изчисленията на учените. Според тях се очаква той да е по-дълъг и силен от обичайно.

Соларните цикли представляват периоди от около 11 години, в които Слънцето достига до своя соларен минимум – период с ниска активност - по-малко слънчеви изригвания и радиация, както и соларен максимум – период с висока активност.

Цикъл 25, който се очаква да завърши в края на 2024г. е значително по-силен от последния, 24, цикъл. Той се характеризира с повече слънчеви изригвания и следователно - по-чести геомагнитни бурии и по-силна слънчева радиация.

Учените изчисляват соларния максимум на база исторически данни, и чрез наблюдение на слънчевите петна и движението на горещи йонизирани газове, които влияят на магнитното поле на слънцето.

Тези изчисления са важни, защото слънчевата активност има ефект върху много земни технологии, сред които енергопреносната мрежа, сателити и GPS сигнала.

Повишената активност на слънцето означава повече геомагнитни бурии и по-силна слънчева радиация. Това може да бъде усетено и от хора, които са с повишена чувствителност към подобни явления.

Слънчевият цикъл има и ефект върху земния климат.

Това се доказва и от програмата на НАСА „Solar Radiation and Climate Experiment“, според която слънчевите минимуми се характеризират с по-студени зими в северните части на Европа и Северна Америка, а при соларните максимуми се наблюдава обратното явление.

Въпреки че в повечето случаи слънчевите цикли имат минимален ефект върху климата на Земята, в определени години той може да бъде по-силен.

В момента се намираме в такъв период заради съвпадането на слънчевия максимум с появата на Ел Ниньо – затоплянето на водите на в екваториалната част на Тихия океан с до 3 градуса. Според някои учени слънчевият максимум и Ел Ниньо имат основен принос за по-топлите температури, които вече наблюдаваме тази година в някои части на Европа.

Рекордно високи температури в Испания  

При предишния подобен период на силна слънчева активност, в периода 2012-2013г., също се наблюдаваха подобни високи температури и по-топъл климат. 

Интересно е, че според учените, следващите 1-2 месеца, както и в края на 2024г., е най-добрият период за наблюдаване на Северното сияние от години, заради повишената слънчева активност.