Най-големите трагедии на Еверест

  26 Февруари 2019, 16:26     5196     0   
     


Снимка: Спасителната операция след смъртоносната лавина от 2015г.

Да покориш връх Еверест е мечта за хиляди алпинисти по света, но не трябва да забравяме, колко опасности може да крие тази мечта. Стотици планинари са загубили живота в опита да покорят най-високия връх на планетата Земя. Статистиката показва, че Еверест е изкачван успешно 8306 пъти в историята си, а смъртните случаи под върха са 288. Долу може да научите повече за най-големите трагедии на Еверест:

1970г.

На 5 април 1970г. по време на лавина загиват шест шерпи от Непал. Инцидентът се случва докато те обезопасяват ледника Кумбу, който се намира между Южния базов лагер и Лагер 1. Шерпите са част от експедицията на Юйчиро Миура, който месец по-късно става първият човек спуснал се със ски от Еверест. През 2013г. на 80 години Миура става най-възрастният човек изкачил най-високия връх в света.

1974г.

На 9ти септември 1974г. шест алпинисти от френската експедиция на Еверест загиват при лавина. Инцидентът се случва на 6600 метра надморска височина, а само един от експедицията оцелява.

1982г.

През 1982г. се провежда първата канадска експедиция към Еверест. Планирането й отнема повече от пет година, а в нея участват 20 канадци и 39 шерпи. Мнозина я смятат за най-добре подготвената експедиция за времето си. На 31 август 1982г. докато екипът преминава през ледника Кумбу, пада лавина, която взима живота на трима. Два дни по-късно падащ лед убива и оператора, който заснема първото канадско изкачване на върха. Голяма част от експедицията се отказва след инцидентите, с изключение на Лаури Скреслет, който продължава и на 5ти октомври същата година става първият канадец изкачил Еверест.

1996г.

1996г. е една от най-смъртоносните години за връх Еверест. Голямата трагедия се случва между 10 и 11 май, когато влошаване на метеорологичните условия оставя алпинистите заклещени в планината. Осем човека загиват по време на бурята. През следващия месец загиват още четири души, което прави 1996г. най-смъртоносната година за Еверест дотогава. Книгата „В разредения въздух“ и филмът „Еверест“ разказват историята на трагедията от 1996г.

2014г.

През 2014г. отново се случва трагедия на Еверест. 16 шерпи от Непал загиват в лавина отново при ледника Кумбу. Лавината е причинена от падащи късове лед от западната част на върха. Трагедията е последвана от недоволство от страна на Шерпите, които заплашват да бойкотират експедициите заради ниските обезщетения, които непалските власти им предлагат. На 22 април 2014г. шерпите взимат общо решение да приключат сезона преждевременно заради инцидента.

2015г.

2015г. е особено натоварена под връх Еверест заради преждевременното приключване на сезона за изкачване през миналата година. Мнозина, които не са успели да покорят върха през 2014г. правят своя втори опит. В самото начало на сезона за изкачване, 25 април, се случва най-голямата трагедия в историята на Еверест. Земетресение с магнитуд 7.8 разлюлява Непал. Огромно парче сняг се откъсва от подножието на връх Пумори, който се намира на 8км от Южния базов лагер на Еверест. Огромната лавина преминава през базовия лагер за секунди, като по време на трагедията в него е имало 359 души. Жертви на стихията стават най-малко 22 алпинисти от различни националности. Заради трагедията планина отново е затворена, а нито един алпинист не изкачва успешно Еверест през пролетния сезон на 2015г., което се случва за първи път от 41 години.