Плажът Корал става защитена територия, забраняват водните спортове и риболова

  15 Юни 2022, 20:01     2460     4   
     


За обявяването на морето пред плажа Корал за защитена територия вече има издадена проектозаповед от министъра на екологията Борислав Сандов, с която редакцията на Еко Новини разполага. Днес се е провело и първото обсъждане в РИОСВ-Бургас.

В първоначалната версия на заповедта, на територия от 1320 дка. морска територия се забранява отглеждане на аквакултури, замърсяването с нефтопродукти, тоест навлизане на рибарски лодки и туристически корабчета. Забранен е и риболовът във всичките му форми.

В документа и мотивите към него се откроява и един интересен детайл. Сред основните мотиви на министър Сандов за обявяване на защитената територия е, че на плажа Корал може да бъде реитрoдуциран тюленът монах.

Тюленът монах е интрудуциран (внедрен) вид за Българското Черноморие. В началото на 20-ти век Кралство Румъния окупира Южна Добруджа. Кралицата на Румъния изгражда в Балчик своята лятна царска резиденция. Тогава тя получава дарение две двойки тюлени монаси. Тюлените монаси се размножават и намират подходящо обитание в скалистия бряг на с. Тюленово, някои от тях се заселват и по други скалисти брегове. Като цяло морските бозайници не намират достатъчно подходяща среда, за да може вида да просъществува по нашето Черноморско крайбрежие. Последна научна информация за видян жив тюлен монах е от края на 70-те години в района на Камен бряг. В червената книга на България е записан като изчезнал вид по българското Черноморие. 

По информация на Еко Новини този мотив е бил остро критикуван и оспорен от експертите в РИОСВ-Бургас на днешното обсъждане, в следствие на което е премахнат от проектозаповедта.

Другата интересна новина, която Еко Новини научи е, че на срещата се е разярил яростен спор за забрана за карането на сърф, кайт, падълборд и т.н. Кметът на Царево Георги Лапчев е поискал подобно решение, с аргументите, че няма логика да има забрана за навлизането на рибарски лодки, а да няма такава за водни спортове. Представителите на неправителствени организации, защитаващи Корал, са били твърдо против забраната. Сред присъстващите е бил и зам. министърът на околната среда и водите Тома Белев.

След повече от час дискусия по темата е постигнато съгласие предложението да бъде включено в проектозаповедта.

 


     

Йонов17.06.2022 г., 09:49 ч.

Ей зелен тъпак.Тюлена монах е инвазивен вид за Черно море а онова келеме Сандов иска да го реинтродуцира и то точно пред Корал на 1320 дка.Все едно ще го вкарва в кошара.Прочети факсимилето ,там ги има тези глупости на МОСВ. Баси експертите сте.

Росен Василев17.06.2022 г., 09:27 ч.

Пишете неграмотно и некомпетентно. Тюленът монах в миналото е бил естествен обитател на нашето крайбрежие, никога не е бил интрОдуциран.

Атанас Чобанов16.06.2022 г., 17:51 ч.

Ето защо Борислав Сандов и Тома Белев станаха министри: за да могат да си имат частен плаж за своите летувания!

Станислав15.06.2022 г., 21:11 ч.

Да забранят и къпането в морето за да не плашим рибите.Баси тъпаците.