Рекорд: В Китай отчетоха най-ниската температура някога

  26 Януари 2023, 00:23     3098     0   
     


В китайския град Мохе отчетоха най-ниската температура, измервана някога в азиатската държава.

В 7 часа сутринта на 22 януари, точно на Китайската нова година, термометрите в града са показали екстремните -53 градуса, съобщиха от Метеорологичната служба на провинцията Хъйлундзян. Предишният рекорд е бил измерен 1969г., отново в Мохе.

„Под въздействието на студени полярни въздушни маси, температурата в Мохе падна под -50 градуса в три поредни дни. На 22 януари отчетохме рекордните -53 градуса, което е нов рекорд за Китай“ коментира Шу Линг от метеорологичната станция в Мохе.

Заради екстремното време в цялата община бяха разположени водоноски с гореща вода, както и мобилни електрически генератори.

Мохе е най-северният град в Китай и е известен като китайския северен полюс. Намира се в провинцията Хъйлундзян, на около 60 километра от границата с Русия. Регионът около Мохе е едно от малкото места в Китай, където климатът е субполярен.

Градът е и сред най-известните места за наблюдаване на Аурора Бореалис в Китай, а ежегодно се организира и фестивал на полярните нощи, който привлича хиляди туристи. Поради тази причина през 2019г. е изградена магистрала, която свързва Мохе със столицата Пекин.

Долу може да видите видео от 22 януари, което стана хит в социалните мрежи, на което се вижда как яйце замръзва за секунди:


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3543    1