Самолетните билети може да поскъпнат заради зелен данък

  13 Ноември 2019, 14:43     3013     1   
     


На последното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси в Европа (Екофин), министърът на финансите Владислав Горанов е подписал от името на България „Общо политическо изявление“, с което се призовава Европейската комисия да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети в Европа.

България се е присъединила към декларацията, инициирана от холандското правителство, в която се констатира, че авиацията като бизнес в Европа и в световен мащаб генерира огромен обем от въглеродните емисии. Документът отправя апел към Европейската комисия да направи анализ и да предложи на Европейския парламент и на Съвета възможно решение в посока допълнително облагане на дейността на авиационните оператори.

Подобно решение почти сигурно би оскъпило цените на самолетите билети в Европа.

Подписването на документа създаде полемика в обществото, като мнозина изразиха мнение, че мястото на България не е в тази група държави и, че предложеното решение е против интересите на българските граждани.

Според специалисти, налагането на данък върху полетите би довело до поскъпване на самолетните билети, което ще доведе до загуба на конкурентоспособността на европейски превозвачи, а дори и до фалити.

Освен това българите нямат алтернативен вид транспорт към Европа, за разлика от гореспоменатите държави като Холандия и Франция, които имат добре развит ЖП транспорт и за гражданите им самолетите понякога са лукс. Същото се отнася и за туристите идващи към България.  

Този документ, освен, че би довел до поскъпване на самолетните билети, реално може да засегне правото на свободно придвижване и труд на българските граждани, както и на други страни членки на ЕС.


     

Алекс13.11.2019 г., 18:32 ч.

Това правителство на Борисов ще излезе много "зелено"! Сега Горанов се включва в инициатива за зелен данък, преди това Министерски съвет раздаваше милиони на Тома Белев чрез обществени поръчки... Явно "зелената" мафия на Прокопиев е проникнала във властта на България!

 


Последни

България

Откриха 4 тона пестициди близо до Червен бряг

   04 Август 2020   215    0