Столична община раздава печки на пелети, а те струват рекордните 1000 лв./тон

  06 Ноември 2022, 15:33     9651     3   
     


Преди няколко дни кметът на София Йорданка Фандъкова се похвали, че в Столицата общината е раздала, на почти 6000 семейства, печки на пелети и климатици като част от програмата за по-чист въздух. Интересът към печките обаче бил доста по-голям, а причината за това е, че защото до преди година цената на пелетите беше около 350 -400 лв. тон и хората предпочитаха тях.

Домакинствата на пелети са най-ощетени

От септември месец миналата година, по време на служебният кабинет, цените на пелетите и дървата за огрев тръгнаха главоломно нагоре, достигайки 750 800 лв. Най-честото обяснение от производителите беше, че скокът е такъв, защото няма суровина – странен аргумент, предвид факта, че 40% от територията на страната са планини и гори.

По информация на Министерство на земеделието и горите обемът на дървесния баланс на България е почти 1 млрд. кубически метра дървесина. Отново по информация от там ежегодният прираст на дървесина е 15 млн. куб. м. Разрешената сеч е около 5 млн. куб. м. и някъде малко над милион е бракониерската.

Структурата на собствеността на горите е 80% държавни, 10 % общински и 10 % частни. Тоест почти целият дървесен ресурс е съсредоточен в държава. Тя разрешава и контролира сечта чрез Агенция по горите и шестте  горски държавни предприятия, които покриват цялата територия на страната.

Защо въпреки огромния ресурс има недостиг?

В миналогодишния служебен кабинет за директор на Агенцията по горите беше назначен Александър Дунчев. Той, освен, че е бивш зам. директор на Тома Белев в парк Витоша, е един от най-крайнолевите и фанатизирани еколози в България.

Дунчев бе и партиен деятел на „Зелено движение“ и неизменен кандидат за депутат от тази партия. На последните два избора, заради по-големия шанс да стане депутат, се прехвърли в „Продължаваме промяната“. Въпреки това той все още поддържа тесни контакти с еколозите от казионната коалиция „За да остане природа в България“.

Като директор на Изпълнителната агенция по горите той започна истинска война с целия горски сектор. Първо ожесточено нападна колегите си от държавните горски предприятия, въпреки че Дунчев е дългогодишен служител на Югозападното. Обвини всички, че покровителстват бракониерската сеч. За всеки елементарен случай ходеше в националните телевизии да представя  преекспонирано апокалиптични картини на изсечени гори.

В повечето случаи се оказва, че са манипулативно представени

Започна  поголовни  проверки с полиция, жандармерия и прокуратура. Целият бранш бе принудително спрян да работи. В огромната си част от случаи, контролните органи не констатираха нарушения. Предприятията и фирмите бяха толкова тормозени, че повечето спряха добива. Цената на дървеният материал скочи в пъти и стана непосилна за хората.

Появи се сериозен дефицит

Тази ситуация, забъркана от една персона, както и жестоките цени на дървата за огрев, принуди местното население масово да започне да сече незаконно. Нито един орган не може да спре този тип бракониерска сеч защото е масова и неконтролируема. Но и хората не са виновни, че са въвлечени в някакви политико-екологични битки.

Ситуацията тази година е още по-сериозна. Недостигът на дървен материал принуди фирмите производители на пелети да вдигнат още цените. В момента те варират от 900 до 1000 лв. Всички домакинства, които получиха по програмата на Столична община печки ги изхвърлят или искат замяната им с климатици. Общо до този момент в страната са похарчени над 60 млн.лв. Тоест десетки милиони недалновидно се разхищават заради екологичните и лични интереси и амбиции  на настоящия депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев.

Държавата отказва да подкрепи хората на пелетите

Цялата държавна администрация, работодателски и синдикални организации се ангажираха да компенсират електроенергия, газ и горива. Само за домакинствата и бизнеса, които са на пелети няма такива. А те са десетки хиляди.

Българските граждани, съпричастни за опазване на природата, масово се отказаха от печки на твърдо гориво и въглища. Сега те са най-излъганите. Още в по -неприятна ситуацията за тези, които са дали лични хиляди левове за нови котли. Тяхната алтернатива е или да плащат безобразно високите цени на пелетите или да мръзнат тази зима.

В последния месец омбудсманът Диана Ковачева постоянно повдига темата във всичките си медийни изяви, че ползвателите на пелети са най-засегнати инфлация, а реално компенсации за тях липсват.

Какво може да се направи?

На първо място трябва да се определи пределна цена на добива на различните видове дървесина. Тя е наш ресурс и това може да се реши от държавната администрация.

Трябва да се определят и тавана на цените за различните видове пелети -  дърво, клони и слънчоглед.

Държавата трябва да осигури  суровина производителите на пелети, което автоматично ще смекчи цените.

Не на последно място, трябва да се забрани и  износа на дървен материал до 31 март 2023г. Мярка, която повечето балкански държави въведоха, а резултатите вече са налице.

Необходима е коренна промяна на политиката по управление на горите. Нужно е тя да се провежда от учени от Лесотехническия университет, Института по гората и хората от държавите горски стопанства притежаващи, професионализъм и дългогодишна практика.

Не от самозвани еколози със съмнителни познания и лични меркантилни амбиции.


     

БивОл09.11.2022 г., 14:47 ч.

БивОлците, боЕците, сандОв и клика - все едни и същи измекяри!
Ай сега - столичани ще си изберете ли вмирисан психодесен кмет!?

Атанас Чобанов09.11.2022 г., 11:51 ч.

Александър Дунчев е част от мафията WWF, където пък шефка е съпругата на псевдоеколога Тома Белев... въобще са се оплели като свински черва, но за тези връзки не може да прочетете в Биволъ... случаЕност, разбира се!

любчо луков07.11.2022 г., 20:11 ч.

А ти, г-н Дунчев от с. Ярлово, кога ще внесеш от чужбина със свои лични пари няколкото стотин или хиляди главоча, които улови незаконно от Черни Искър до с.Говедарци и пусна в калта на р.Палакария до родното ти с.Ярлово, където реката освен всичко друго-почти пресъхва в горещините? За гората - си напълно прав, но чочовете/главочите/

 


Последни