Ураганът Дориан бавно се приближава към американския бряг(Видео)

  03 Септември 2019, 18:13     4846     0   
     


Ураганът Дориан, който опустоши Бахамски острови, е паднал от 5та на 2ра категория, съобщава CNN.

Според американската метеорологична служба, Дориан е вторият най-бавно движещ се атлантически ураган в историята. За 30 часа той е изминал разстояние от едва 48 километра, приближавайки се към американския бряг.

В момента бурята се отдалечава от Бахамите, в момента се намира на  220км източно от Флорида. Въпреки това, силните ветрове и валежи в карибската държава се очаква да продължат поне още един ден.

Най-силно засегнати от урагана бяха островите Абако, където ветровете достигнаха рекордната скорост от над 290км/ч. Най-малко петима са загина в следствие на стихията, като една от жертвите е 8 годишно дете. Очаква се броят на пострадалите да се увеличи, защото поради лошите условия е невъзможно да бъдат започнати спасителни операции.

Дориан е най-силния ураган удрял Бахамските острови някога. Според министър председателя това е историческа трагедия за страната.

Ураганът е вилнял над карибската държава повече от 48 часа, като се е движел със скорост около 2км/ч. Над 13 000 домове, хотели и сгради са разрушени, голяма част от островите са под вода, а пистите на летищата и транспортната мрежа са наводнени или затрупани с отломки. Голяма част от електроразпределителната мрежа е прекъсната.

Днес също се очаква интензивните ветрове и валежи да продължат, но не със силата от последните няколко дни.

В САЩ се подготвят за Дориан, като над един милион души са били евакуирани в щатите Флорида, Северна и Южна Каролина и Джорджия.

Само във Флорида, където се очаква бурята да удари тази вечер или утре сутринта, са евакуирани 17 окръга, а над 1100 полета са били отменени.

Въпреки, че Дориан вече е ураган от 2ра категория, ветровете продължават да са изключително силни – около 150км/ч.

Във видеото долу може да видите кадри от опустошителната буря ударила Бахамските острови: