В Делхи отменят полети и затварят училища заради замърсяване на въздуха

  04 Ноември 2019, 14:49     5014     0   
     


В Делхи затварят училища и отменят полети заради опасни нива на замърсяване на въздуха, съобщава BBC.

Училищата в града ще останат затворени поне до петък, а властите съветват хората да не излизат от домовете си и да избягват продължително стоене на открито. Над 5 милиона маски са били раздадени на деца в града, като опит на властта да ограничи последиците от замърсяването.

В столицата на Индия замърсяването на въздуха в момента е 7 пъти над това в китайската столица Пекин и 10 пъти над нормата.

Днес върховния съд в Индия излезе с изявление, в което обвинява местната и националната власт в нехайство.  

„Делхи се задушава всяка година и не се вземат сериозни мерки. Държавната машина не работи, а си прехвърля вината от институция на институция“ коментира Арун Миша от Върховния съд в Индия.

Местната власт в Делхи въвежда от днес до 14 ноември система за четни и нечетни регистрационни номера на колите, които ще могат да се придвижват из града. Тази система е използвана и преди в индийската столица, но не е ясно дали има реални резултати от нея.

Според експертите обаче, колите са само една от причините за силното замърсяване на въздуха в Индия. Основен замърсител са фермерите, които горят стърнища в околностите на града, които в комбинация с емисиите на колите, строителството, индустрията в града създават смъртоносен коктейл от отровни вещества във въздуха.

„Задимено е, очите и гърлото горят и всички в града го усещат“, коментира пред BBC Сидахарт Сингх, автор на книгата „Великия смог в Делхи“.

Върховния съд в Индия са изискали данни от властите в Делхи, с които се доказва, че системата за четни и нечетни номера в града има резултати. Освен това съдът е призовал главните секретари на Делхи и граничещите региони Пенджаб, Хариана и Утар Прадеш да се явят за да отговорят на въпроси свързани със замърсяването на въздуха.