В Китай откриха най-дългия морски мост в света

  26 Октомври 2018, 12:08     6885     0   
     


В Китай откриха най-дългия морски мост в света. Съоръжението, което е с дължина 55км свързва Хонг Конг с градовете Джухай и Макао.

На официална церемония в сряда, която се проведе в Джухай, Председателят на Китайската народна република Си Дзинпин, откри новото съоръжение, което свързва три основни града.

Идеята за построяването на мост между Хонг Конг и континенталната част на Китай се заражда още в началото на 80те години. През 2002г. проектът официално е приет от китайската държава, а неговото строителство започва в края на 2009г.

Първоначалните планове са мостът да бъде завършен до 2016г., но строителството му се оказва голямо предизвикателство и откриването му е забавено с две години.

Мостът прекосява делтата на Перлената река и е трябвало да бъде оставен коридор, по който да се придвижват кораби. Решението е да бъдат построени два изкуствени острова. Те са изградени на разстояние 7км един от друг и са свързани с тунел под морското дъно, което позволява корабите да се придвижват отгоре. Така моста се разделя на две основни части : между Джухай и западния изкуствен остров и частта между източния остров и Хонг Конг.

Мостът има и уникална система за видео наблюдение, която да предотвратява катастрофи. Хиляди камери следят движението на всеки автомобил и лицевите изражения на водача му. Според китайските медии, ако някои водач се прозее три пъти докато шофира по моста, то системата веднага ще му сигнализира да спре и да си почине.

Изградени са и специални детелини в двата края на съоръжението, които да променят посоката на движение на автомобилите. В Хонг Конг колите са с десен волан, а в континентална част на Китай с ляв.

Осигурена е и автобусна линия по моста, която може да използва всеки. При частните автомобили, обаче положението е различно. Китайската държава е издала само 10 000 разрешителни за преминаване по моста за коли, като критерият за получаване е икономически принос към държавата. 

Благодарение на моста, пътуването между Хонг Конг и Джухай вече отнема само 30 минути, при положение, че в миналото са трябвали четири часа за да се придвижиш между двата града.

Според информация на китайското правителство, построяването на моста и всички съоръжения около него е струвало 20 милиарда долара. Очаква се инвестицията да се изплати в период между 40 и 70 години.