В Нова Зеландия инвестират 35 млн. долара в два ски лифта преди началото на сезона

  07 Май 2019, 17:11     8149     1   
     


Месец преди началото на ски сезона в Нова Зеландия държавата даде зелена светлина за изграждането на два нови лифта на стойност 35 млн. долара. Двете съоръжения ще бъдат изградени в ски центровете Коронет Пийк и Ремаркъбълс. Двата курорта се намират на Южния новозеландски остров, на височина между 1400 и 1900 метра.

В Коронет Пийк само седмици след официалното разрешение вече текат строителните дейности. Новият високоскоростен лифт, който ще е комбинация от открити седалки и затворени кабини, се изгражда с помощта на кранове и хеликоптери. Очаква се съоръжението да е готово в началото на юни, преди да започне ски сезонът.

Поради обжалвания от страна на екологични организации, разрешението за изграждането на новия лифт в курорта Ремаркъбълс е било получено само преди дни. Заради забавянето се налага изграждането му да бъде отложено за ноември – след края на ски сезона. Това породи недоволство в тихоокеанската държава, защото лифтът вече е пристигнал, а 60те контейнера в които се намира, ще трябва да прекарат целия ски сезон складирани в планината.

„Веднага щом ски сезонът завърши ще започнем строителството на лифта и той ще бъде готов за сезон 2020г. Плановете ни са през следващите няколко години да удвоим размерите на Ремаркъбълс“ коментира пред местно издание Рос Лорънс – директор на новозеландския ски център.


     

Иван14.05.2019 г., 15:24 ч.

В Нова Зеландия могат да си го позволят, защото нямат платени еколози като нашите!