В Сандански се проведе среща на Бернската конвенция за АМ Струма

  29 Април 2024, 19:41     2058     0   
     


В Сандански се проведе техническа среща на Бернската конвенция на тема АМ Струма през Кресненското дефиле. На тридневната конференция между 22 и 24 април участваха представители на Бернската конвенция, представители на българските органи, международни експерти в сферата на екологията, както и представители на неправителствения сектор.

Срещата се проведе под надслов "Предизвикателства и възможности за опазването на влечуги и едри хищници, свързани с построяването на линейна инфраструктура в югоизточна Европа“.

През последния ден на срещата участие взеха и кметовете на Симитли, Апостол Апостолов, кметът на Сандански – Атанас Стоянов, както и кметът на Банско – Стойчо Баненски.

На срещата бяха обсъдени различни варианти за изграждане на съоръжения за предпазване на животинските видове в Кресненското дефиле -  два вида костенурки и четири вида змии.

За тези видове международните експерти разказаха за опита си и използваните методи за защита и смекчаване на ефекта от големия трафик върху земноводните.

От срещата стана ясно, че няма никакви доказателства и официални данни, че западната част на Кресненското дефиле се обитава от мечки, или че мечки прекосяват пътя, както твърдят зелените неправителствени организации, които присъстваха.

Разбра се още, че няма нито един официално документиран случай на едър хищник - мечка или вълк, предизвикал пътнотранспортно произшествие на пътя или убит на пътя през Кресненското дефиле, отново както твърдят зелените.

Тридневната техническа среща завърши с прието общо заключение между всички участници, според което трябва да бъдат взети мерки за опазването на съществуващите видове в Кресненското дефиле, както и смекчаване на ефекта от пътя върху техните популации, независимо дали той ще се превърне в скоростен път или ще остане в същото състояние.


     

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7022    0