В Япония вече функционират 12 ядрени реактора

  27 Октомври 2023, 16:13     1422     0   
     


Японската компания "Кансай електрик пауър" (Kansai Electric Power) пусна отново в експлоатация най-стария ядрен реактор в страната.

Реакторът в АЕЦ "Такахама" в префектура Фукуи, който е на 48 години, вече започна да произвежда електричество.

Така в страната вече функционират 12 атомни реактора с обща мощност от 11.6 GW.

Реакторът заработи през 1974 г., а през януари 2011 г. беше изведен от експлоатация и продължи да не работи след земетресението през март и последвалото цунами, което повреди АЕЦ "Фукушима".

„Такахама 2“ е само две години по-нов от 1 -ви реактор на АЕЦ Козлодуй.

Въпреки честите земетресения Япония продължава да разчита на ядрената енергия, за да намали зависимостта си от газ и петрол. Страната планира да свие въглеродните емисии си нула към 2050 г. За целта още към 2030 г. 20-22 на сто от електричеството ще бъде генерирано от ядрени централи, а 36-38 на сто - от възобновяеми енергийни източници.

В момента Япония разполага с 33 ядрени реактора, които са в готовност, като броят им е намалял от 54 след аварията в АЕЦ „Фукушима“.

За постигане на зелените си цели Япония обаче ще се нуждае от поне 30 работещи ядрени реактори.

Наскоро японският парламент промени закона и позволи удължаването на живота на реакторите над 60 години, при условие, че те, и на вече техните системи за сигурност, бъдат модернизирани.

По този начин, заедно с възобновяеми енергийни източници, Япония се надява да намали зависимостта си от въглища и втечнен газ.

След масовото спиране на реактори след инцидента във „Фукушима“ през 2011г., около 70% от електроенергията в тихоокеанската държава идва от въглищни централи, а в същото време Япония е вторият най-голям вносител на втечнен газ в света след Китай.  


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1