Вълци тормозят животновъди в Странджа

  07 Октомври 2021, 15:22     5093     0   
     


Глутници вълци нападат добитък в странджански села всекидневно, съобщава Нова.

За атаките на хищниците разказват животновъди от региона. Според тях, както никога досега, вълците нападали стадата и през деня, а в борбата с тях не помагали нито eлектропастирите, нито овчарските кучета.

„Всеки ден вълци. Гледам, че овцете нещо се плашат, поглеждам - той вълкът при овцете. И като му извиках, той се стресна и тръгна към мен, извиках още един път и замина нататък. Хвърлих брадвата и избяга” разказа Алекси Чилиев, който живее в най-крайната къща в странджанското село Богданово и споделя, че от месеци овцете му са в стрес всеки ден.

Според животновъда в последно време нито електропастирът, нито оградите спират вълците. И се страхува, защото знае, че през зимата нападенията ще зачестят още. Пиратките са единственото средство, с което овцевъдите успяват да стреснат гладните глутници.

79-годишният пастир Димо Михалев пък не пуска телетата си на паша. Споделя, че със страх извежда стадото от 150 крави.

„Вълците са много, за четири дни шест-седем телета ми изядоха. И то големи, не малките ми телета”, споделя мъжът.

Животновъдите от селата Богданово и Варовник имат стада с над 1200 животни. Те разказват, че през последните десет години популацията на вълци в региона се е увеличила в пъти и вече всяка година имат проблеми. Различното е, че тази година нападенията се случват все по-често, а дневната светлина и човешката дейност вече изобщо не плашат животните.

Очаква се през следващата седмица да започне хайка за вълци в региона.