Великият Марсел Хиршер се отказа от професионалните ски

  05 Септември 2019, 14:26     1929     0   
     


Легендата в алпийските ски Марсел Хиршер сложи край на професионалната си кариера. Решението обяви лично той вчера пред австрийска телевизия.

„Днес е денят, в който слагам край на професионалната си кариера. Винаги съм искал да завърша кариерата си докато още печеля състезания.“ заяви осемкратния носител на големия кристален глобос в ските.

Марсел Хиршер е двукратен олимпийски шампион от Пионгчанг 2018г. и седемкратен световен шампион.

Осемте му големи Кристални глобуси са с два повече , отколкото който и да е друг шампион през годините е успявал да завоюва. Наред с тях австриецът може да се похвали с по 6 малки Кристални глобуса в дисциплините слалом и гигантски слалом.

През кариерата си има 67 победи в стартове за Световната купа, което го поставя на трето място във вечната класация след Ингемар Стенмарк(86) и Линдзи Вон (82).

Австриеца коментира, че след раждането на сина му през миналата година „ските вече не са най-важното нещо“.

„Искам да играя футбол с децата си, да карам мотори и се радвам, че имах късмета да завърша кариерата си в ските без големи контузии“ добави Хиршер.

Легендата в ските има апартамент в комплекса "Пирин Голф" близо до Банско, който получи като награда след като спечели гигантския слалом за Световната купа в Банско през 2012г.