Венеция се пребори с прилива за първи път от 1200 години насам

  12 Октомври 2020, 15:48     7070     0   
     


Дългоочакваната система за превенция на наводнения във Венеция „Мойсей“ предпази успешно града от прилива за първи път от 1200 години.

Подводните бариери за успели да задържат първия съществен прилив за сезона, при който нивото на водата се е покачило с 125 сантиметра.

Обикновено при тези условия 1/3 от града се наводнява, голяма част от заведенията и магазините затварят, а известният площад Сан Марко остава под вода.

Тази година е различно. Площада остана сух и пълен с посетители по време на "аква алта" – нещо, което не се е случвало от 1200 години.

Себастиан Фагарази живее на първия етаж в централната част на Венеция. Всяка година той е свикнал да премества всичките си вещи на високо, за да не се увредят от наводнението.

„Тази година игнорирах сирените за опасност от наводнение и не преместих вещите си. Имах вяра, че „Мойсей“ ще проработи. И се оказа, че съм прав. Това е историческо събитие“ коментира Фагарази пред CNN.

Системата „Мойсей“ е дългоочаквано решения за проблема с наводненията във Венеция. Тя трябваше да е готова през 2011г. и да струва около 1.8 милиарда евро, но заради корупционни скандали тя е готова почти 10 години по-късно и струва над 5.5 милиарда.

„Мойсей“ се състой от подводни бариери, които създават предпазна стена, която не позволява на прилива да нахлуе в най-уязвимите места в града.