Властите във Флорида с интересно предупреждение: за падащи игуани

  22 Януари 2020, 17:00     5290     0   
     


Студена вълна е обзела източното крайбрежие на САЩ в последните няколко дни, като дори някои от южните щати като Флорида са засегнати от мразовитото време. Температурите се очаква да паднат почти до 0 градуса, което е рядкост в тези райони.

Това е накарало Националната метеорологична служба да излезе с едно по-рядко и странно предупреждение за Флорида:

„Това не е нещо, което обикновено прогнозираме, но не се учудвайте ако видите игуани да падат от дърветата във Флорида, защото температурите се очаква да доближат 0 градуса“ написаха във Туйтър от метеорологична служба.

Към текста е прикрепена и снимка, която гласи:

„Възможност от падащи игуани тази вечер. Игуаните са студенокръвни. Те стават летаргични или напълно парализирани, когато температурите паднат под 5 градуса. Възможно е да падат от дървета, но не са мъртви!“

Игуаните са се превърнали в доста честа гледка във Флорида. На много места те вече са приети за вредител, като в 22 окръга на Флорида те могат да бъдат убивани без разрешително. По неофициална информация в щата живеят над 10 000 индивида от вида.

Когато температурите паднат под 10 градуса те започват да стават летаргични, а под 5 градуса изпадат в парализа. Изглеждат мъртви, но това е техния защитен механизъм срещу студа. Тъй като много често игуаните достигат завидни размери, почти 10 кг, при падане върху човек могат сериозно да го наранят. Поради тази причина от метеорологичната служба са решили да предупредят гражданите на Флорида за опасността.